Milosevic utlämnad till Haag

NYHETER

Jugoslaviens ex-president Slobodan Milosevic är på väg till Haag.

Det bekräftade en talesman för krigsförbrytartribunalen i Haag i kväll.

Serbiska regeringen bekräftade strax före 19.30 i kväll att man överlämnad Milosevic till representanter för tribunalen och att han lämnat landet.

Foto: AP
Jugoslaviens expresident Slobodan Milosevic är på väg till Haag och FN:s krigsförbrytartribunal.

Planet med Milosevic ombord väntas landa på den nederländska flygbasen i Valkenburg någon mil norr om Haag under kvällen. Militärflygplatsen har spärrats av och det är omöjligt att se landningsbanan utifrån.

Hundratals, kanske upp till 1 000 personer, står på vägen som sträcker sig mot fängelset i Scheveningen, en stadsdel i Nederländernas huvudstad, dit den utlämnade jugoslaviske expresidenten Slobodan Milosevic ska föras, rapporterar TT:s utsände Roland Johansson på plats vid 23.30 på torsdagskvällen.

Väntat i timmar

Dessutom väntar en mycket stor mängd journalister, hittills mest nederländska.

- Vid varje buss eller bil av större slag som passerar så höjer alla på huvudena och tror att ''nu kommer han!''. Och de har stått här i ett par timmars tid i den varma och sköna sommarkvällen, rapporterar Roland Johansson.

Polisen har satt upp vissa avspärrningar runt själva infarten så att de ska kunna köra in obehindrat, trots att det ryktas att han ska komma in i helikopter. Det är dock oklart om Milosevic kan landa på fängelsegården, något som de flesta på plats verkar utgå i från.

Väl framme i Haag väntar en cell på 15 kvadratmeter. Milosevic kommer närmast att genomgå en rad läkarundersökningar. Man kommer också att försäkra sig om att den förre jugoslaviske presidenten verkligen förstår anklagelserna mot honom.

Rättegång inom en vecka

Rättegången väntas inledas inom de närmaste dagarna.

- Den första rättegångsdagen äger normalt rum inom en vecka efter ett gripande, säger Jim Landale, talesman för tribunalen i Haag, till CNN.

- Den första dagen läses anklagelserna mot honom upp. Han får då också möjligheten att förklara sig skyldig eller oskyldig.

Det är första gången en sittande regeringschef åtalas och första gången en före detta regeringschef ställs inför rätta anklagad för krigsförbrytelser, uppger CNN.

Tillät utlämning

Nyheten kom bara några timmar efter att Milosevic tycktes ha lyckats förhala en utlämning ytterligare, då en domstol idag underkände ett regeringsbeslut att tillåta att han utlämnades för rättegången i Haag.

- Det beslutet är värdelöst, sade Zoran Djindjic, Serbiens premiärminister, i ett uttalande vid en presskonferens i Belgrad nu i kväll. Han kallade domstolens beslut "författningsstridigt" och förklarade varför man valt att utlämna Milosevic - dagen innan den stora givarkonferensen startar.

- Möjligheten av att den federala regeringens dekret skulle förhalas ställde oss inför hotet av en aldrig förr skådad nesa och förödmjukelse för vårt land, liksom risken för att ett antal länder skulle inställa sin medverkan i givarkonferensen.

Han sade också att Serbiens framtid skulle varit i fara om man skjutit upp samarbetet med tribunalen.

- Det skulle ha riskerat att på nytt utsätta landet för en farlig isolering, sade Djindjic.

Det var den vanligtvis välinformerade serbiska radiostationen B-92 som först uppgav att en bilkortege i dag lämnade fängelset där Milosevic suttit inlåst och kört mot okänd ort.

Premiärministern bekräftade

Andra källor uppgav att en helikopter landat på fängelsets tak under dagen, med uppdraget att föra Milosevic till Haag.

- Slobodan Milosevic har lämnat landet. Beslutet att utlämna honom fattades av en stor majoritet i parlamentet, säger Zarko Korac, vice premiärminister, till CNN.

Domstolen i Haag har väntat i två år på att få åtala Milosevic för brott mot mänskligheten. Han anklagas bland annat för att ha planerat och beordrat terrorhandlingar mot etniska albaner i Kosovo under kriget i slutet av 1990-talet.

Ytterligare fyra personer som uppges vara närstående den forne serbiske ledaren sägs också på väg mot Haag, uppger CNN.

Enligt en politisk källla i Belgrad har man man överlämnat Milosevic "i enlighet med den serbiska konstitutionen och efter beslut från den serbiska regeringen".

- Jag kan inte tro att detta har hänt, sade en av Milosevics advokater Tomas Fila i ett första uttalande, uppger AP.

Branimir Gugl, en annan av Milosevics advokater, anklagade myndigheterna för att ha kidnappat hans klient:

- En utlämning utan närvaro av advokater är liktydigt med ett bortrövande.

Bildt och Lindh positiva till beslutet

Caroline Olsson, TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM