Milosevic anklagas för folkmord och brott mot mänskligheten

NYHETER

NEW YORK

Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic har åtalats av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för de övergrepp som hans styrkor begick i Kosovo.

Åtalet väcktes 22 maj 1999 av dåvarande chefsåklagaren Louise Arbour. Samtidigt bombade Natoflyg Jugoslavien för att hindra serbiska massakrer på albanerna i Kosovo.

Ytterligare fyra höga jugoslaviska potentater åtalades, men det var presidenten som tribunalen framför allt var ute efter.

Åtal har dessutom förberetts mot Milosevic för folkmord och brott mot mänskligheten i samband med konflikten i Bosnien-Hercegovina mellan 1992 och 1995.

Brott mot mänskligheten

Nu åtalades Milosevic för folkfördrivning och mord, d v s brott mot mänskligheten, för mord som en kränkning av krigets lagar och regler och för förföljelse på politiska, religiösa och rasmässiga grunder, också det ett brott mot mänskligheten.

Tillsammans med Serbiens förre president Milan Milutinovic, förre vice premiärministern Nikola Sainovic, förre inrikesministern i Serbien Vlajko Stojiljkovic och jugoslaviske arméchefen Draoljub Ojdanic åtalades Milosevic i maj 1999 för att ha ''planerat, initierat, beordrat, begått eller på annat sätt främjat och uppmuntrat en terror- och våldskampanj riktad mot civila kosovoalbaner i Kosovo''.

Mordorgie

Det heter i åtalet att de jugoslaviska och serbiska styrkorna ägnade sig åt att systematiskt skrämma, förödmjuka och skända albanerna och förstöra deras egendom, i enlighet med de order de fick av de fem åtalade.

Som exempel nämns mordorgien 15 januari 1999 i samhället Racak, som dessförinnan hade beskjutits. Bybor som försökte fly sköts. Serbisk polis förde sedan 25 män upp på en kulle. Där blev de ihjälskjutna.

Enligt åtalet är Milosevic och de fyra andra ansvariga för fördrivning av omkring 740 000 kosovoalbaner och för mord på över 340 namngivna personer.

TT-DPA ( )