Svensk hittad död i sitt tält

Ny tragedi skakar Roskildefestivalen

Foto: Johanna Petersson
HÄR HITTADES 28-ÅRINGEN Gävlebons vänner upptäckte att han låg död i tältet vid tiotiden i morse. Han hade då troligen varit död i ett par timmar. Polisen tror att mannen dog av en överdos narkotika.
NYHETER

Förra året omkom nio ungdomar - varav tre svenskar.

Årets Roskildefestival hann inte ens börja.

En 28-årig svensk omkom på festivalområdet igår troligen till följd av en överdos.

Den 28-årige svensken var hemmahörande i Gävle.

- Han hittades på campingområdet strax efter klockan tio på morgonen i onsdags. Han låg livlös i sitt tält, säger Michael Kristiansen, vice polisinspektör i Roskilde.

28-åringen drabbades av hjärtstillestånd. När hans vänner hittade honom tillkallades festivalens sjukvårdare och en polispatrull. Återupplivningsförsök gjordes på platsen, men förgäves.

På sjukhuset i Roskilde kunde personalen bara konstatera att han var död. Troligen avled han ett par timmar innan hans vänner fann honom, under de tidiga morgontimmarna.

Polisen hittade metadon

Det mesta tyder på en överdos narkotika. Danska tidningen BT skriver att polisen hittade metadon i 28-åringens tält, ett preparat som även i små doser kan vara dödligt för personer som inte brukar ta droger. Metadonet beslagtogs och ska analyseras, enligt BT.

- Jag kan varken bekräfta eller dementera att det fanns droger i tältet.

- Även om preparat har hittats i hans tält behöver han inte ha använt det, säger Burge Wester, vakthavande befäl vid Roskildepolisen, till Aftonbladet.

Undersöks i Köpenhamn

Svenskens kropp fördes i går till rättsmedicinska institutet i Köpenhamn. Definitivt besked om dödsorsaken väntas om några dagar.

- Det är inte naturligt att dö på det här sättet vid 28 års ålder. Därför kommer vi att göra en grundlig undersökning. Men det finns inga misstankar om brott, säger Michael Kristiansen.

28-åringens föräldrar i Gävle är underrättade. Hans vänner erbjöds krishjälp i Roskilde, men valde att åka hem till Sverige i stället, enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.

Espen Danielsen, talesman för Roskildefestivalen, beklagar händelsen men ser inte något samband mellan dödsfallet och festivalen.

- Det är väldigt tragiskt. Men när 100 000 personer samlas händer det ibland sådana saker, säger Espen Danielsen.

Den danska polisen gör varje år stora beslag av narkotika på Roskildefestivalen, främst hasch, amfetamin, ecstasy och narkotiska svampar.

Tore S Börjesson