- Jag tänkte inte döda min sambo

Svenske adelsmannen skakad under rättegången i Portugal

NYHETER

PORTIMÃO, PORTUGAL. Den 52-årige mordmisstänkte adelsmannen från Västsverige var skakad och nära att bryta samman under rättegången i går.

Han berättade hur han förlorade besinningen, slog sin sambo och sedan sänkte henne i havet.

- Jag hade ingen avsikt, det bara hände, sa han.

Foto: TOMMY MARDELL
Det skulle bli en trevlig semester i Portugal med katamaranen. Men på båten utspelade sig en konflikt som slutade med mord.

Paret hade varit och seglat i två år när det våldsamma grälet utbröt ombord för nio månader sedan.

Sambon hade urinvägsbesvär sedan en tid. Enligt mannen hade de kommit överens om att söka läkarhjälp i Lagoa på Algarvekusten.

Men kvinnan ändrade plötsligt mening och ville gå mot Malaga i Spanien för att få svensk vård. Mannen vägrade eftersom det skulle ta en vecka att segla dit. Bråket satte igång.

- Hon skrek som ett djur och attackerade mig med anklagelser. Jag blev väldigt ledsen och chockerad för jag har alltid hjälpt henne.

- Under två års tid hade jag hållit tillbaka att hon tog ut sina aggressioner på mig. Det var en vansinnig och hysterisk situation, säger han.

Slog henne i huvudet

Adelsmannen berättade att han blev utom sig och slog sin sambo upprepade gånger i huvudet och på kroppen med en metallvev. Han sade sig ha enstaka "stillbilder" från våldshandlingen. Kvinnan blev liggande livlös.

- Jag förstod att jag hade gjort henne väldigt illa. Jag var i chocktillstånd och kände mig så skyldig.

Han försökte skaka liv i henne men är inte säker på om han kollade pulsen eller andningen. Han vräkte kroppen över bord. Först efter en halvtimma letade han upp den flytande kroppen och band den till båten, eftersom han var rädd att kroppen skulle hittas.

Därefter bogserade han den i fem timmar till djupare vatten där han sänkte kvinnan med hjälp av tyngder. Innan dess försökte han göra det hela som en begravning.

- Jag försökte göra det så fint som möjligt, sa några fina ord och strödde några blommor. Sedan lät jag kroppen sjunka, sa han.

"Jag älskade ju henne"

På frågan varför han inte sökt hjälp i närmaste hamn, 4-5 timmars resa från den plats där han slog sambon, svarade han:

- Det har jag frågat mig själv också. Jag älskade ju henne.

Klockan 6.55 dagen efter larmade han "man över bord". Spansk och portugisisk sjöpolis sökte förgäves under flera timmar i ett område som han pekat ut felaktigt nära den spanska gränsen.

Fiskare hittade kroppen

Av en händelse drog en fiskebåt över den plats där kvinnan sänkts på 274 meters djup söder om Faro och fick kroppen i trålen.

Adelsmannen, som beskrivs som balanserad person och är inte straffad sedan tidigare.

Det kan eventuellt mildra det straff på 25 år som han nu riskerar.

Malin Löfgren