Elian är tillbaks i sin gamla skola

Ett år sedan den kubanske pojken kom hem

1 av 2 | Foto: AP
sitter på samma plats som förut Elian lever i dag ett stilla och tillbakadraget liv. Han går i sin gamla skola och har fått tillbaks sin gamla plats. Alla rapporter talar om en lycklig och frisk pojke.
NYHETER

NEW YORK

När 6-årige Elian Gonzalez för ett år sedan återvände till Kuba hävdade exil-kubanerna i Miami att pojken skulle "hjärntvättas" av Fidel Castro.

Att han aldrig mer skulle tillåtas leva ett normalt liv.

I dag går han i sin gamla skola, umgås med sina gamla kompisar. Enda skillnaden är att det står vakter utanför familjens hus.

Elian blev en symbol för exil-kubanernas kamp mot Castros kommunistregim. Elian överlevde flykten från Kuba i en ranglig båt. Hans mamma och de flesta övriga på båten dog.

Släktingar i Miami tog hand om Elian och dyrkade honom som ett tecken från Gud.

När pappan kom till USA för att hämta sin son vägrade de att lämna över honom. Det krävdes en nattlig räd av anti-terroristmått för att få loss Elian och göra det självklara: Låta honom återförenas med pappa.

Lever ett stilla liv

Tvärtemot exil-kubanernas spådomar så har Fidel Castro avstått från att utnyttja Elian i propagandasyfte. Inga affischer med pojkens ansikte pryder annonspelare.

Jämfört med den mediacirkus pojken fick utstå under sina månader i USA lever han i dag ett stilla och tillbakadraget liv.

I skolan har han fått tillbaka sin gamla plats bredvid bäste kompisen Hanser. Han är som ett barn bland alla andra.

Hemma ses han ofta leka på framsidan av huset. Han gullar med sin nästan nyfödde bror.

Alla rapporter talar om en lycklig och frisk pojke.

Hans pappa Juan Miguel Gonzalez är tillbaka på sitt gamla jobb som kypare på en restaurang i hemstaden.

Pappan har i intervjuer sagt att pojken inte lider av några psykiska problem efter mammans drunkning eller sina uppslitande upplevelser i USA.

Trots att han var nära att drunkna är Elian inte rädd för havet. Enligt släktingar talar han nästan aldrig om sin flykt till USA eller månaderna där.

Alla vill skydda Elian

Familjen har varit noga med att undvika medias rampljus. Civilklädda vakter har diskret motat bort utländska journalister som närmat sig Elians hus. Inför ettårsjubileet av hans återkomst till Kuba står uniformerade vakter utanför huset. Bevakningen finns också där för att stoppa försök från exil-kubanerna att kidnappa pojken.

Enda gångerna Elian visats upp är vid hemkomsten och när han fyllde sju år.

Cardenas är en liten stad där alla känner varandra. Alla är måna om att skydda Elian mot oönskad uppmärksamhet.

Pojken som oförskyllt blev en bricka i det politiska spelet mellan två fiendeländer har fått sitt liv tillbaka.

Wolfgang Hansson