Här landar Milosevic

Staffan Heimerson på plats när ”Balkans bödel” kom till fängelset

Foto: AP
MIlosevic på väg till häktet Slobodan Milosevic, 59, på väg att landa på Falkenburgs flygbas i natt.
NYHETER

HAAG

I en blandning av lättnad och triumf tog den lilla holländska huvudstaden – långt in i den sommarljumma natten – emot sin allra senaste invånare: den förre jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic.

Chockartat hastigt men nästan odramatiskt fördes den misstänkte krigsförbrytaren med helikopter till FN-tribunalens häkte, en modern klassisk byggnad, för att senare ställas inför rätta.

Av det lilla som i tumultet gick att ana av Serbiens Starke Man, den chauvinistiske kommunisthövdingen som utsatte icke-serber för etnisk rensning och startade fyra krig och förlorade dem alla, var i en fotografs beskrivning:

– Han är redan en bruten man!

Milosevic hade tidigare sagt: ”Jag låter mig aldrig tas levande. Hellre begår jag självmord än ställs inför rätta i Haag.”

I Milosevics gamla huvudstad, Belgrad, visade televisionen en stillbild av sin gamle härskare med en bildtext med enda ord: SLUTET.

Fördömer

utlämningen

Milosevic fördes i väg under kuppartade former enligt beslut av Serbiens premiärminister Zoran Jingic men bakom ryggen på Jugoslaviens president, som fick nyheten av medier. Detta kommer sannolikt att leda till en ny konflikt mellan Serbiens politiska fraktioner. President Kostunica betraktar utlämningen som olaglig.

Milosevic flögs i väg i ett serbiskt passagerarplan till Tuzla, där amerikanerna, vägg i vägg med de svenska fredstrupperna, har en stor flygbas. Han fördes över till ett brittiskt militärplan och flögs till den holländska flygbasen i Falkenburg. De sista milen forslades han i helikopter.

Bara en skara reportrar och fotografer väntade vid häktets tre entréer och klockan 01.20 var de mera utlämnade till gissningar än fakta.

Hundar skällde, helikoptrars rotorblad svischade och tio minuter senare kom från en myndighetsperson en bekräftelse:

– Ja, Milosevic fanns i en av helikoptrarna.

En serb som är politisk flykting i Holland noterade den svarta ironin att Milosevic utlämnades på St Vitusdagen. Det är den heligaste i serbers kalender, dagen då 1389 det ödesdigra slaget stod på Trastfälten i Kosovo, det som lade grunden till så mycket religiös och nationell chauvinism, revanschbegär och bitterhet.

En av de internationella soldater som i FN-hjälm försökt upprätthålla fred i Bosnien och som förknippar Milosevic med massakern i Srebrenica då 7 000 muslimska pojkar och män mördades, reagerade på utlämningen:

– Halleluja! yttrade den brittiske översten Bob Stewart.

USA erbjuder

miljarder

Skälet till att Milosevic med så chockartad hastighet lämnades över var, att i dag samlas i Bryssel ett antal länder till en givarkonferens. Beskedet till Belgrad har varit: Stora pengar väntar – men inte förrän Milosevic överbragts till FN:s krigsförbrytartribunal.

Rättegången jämförs med Nürnbergsprocesserna efter andra världskriget då nazismens högsta ledare dömdes. En politisk observatör här i Haag gjorde dock sent igår kväll en cynisk kommentar:

– Den grövsta utpressning men i det högsta av syften.

Ledare prisade Belgrad

USA:s utrikesminister Colin Powell bekräftade:

– Ja, nu är det lättare för oss att delta i givarkonferensen.

När serberna nu serverade sin forne ledare, står USA redo att erbjuda upp till 15 miljarder kronor i återuppbyggnadshjälp.

De internationella reaktionerna var undantagslöst positiva.

– En seger för internationell rätt, sa FNs generalsekreterare Kofi Annan.

Västvärldens ledare, som president Bush, premiärminister Blair och president Chirac, prisade det politiska ledarskapet i Belgrad och såg utlämnandet som bevis för att en verklig politisk förändring kommit till stånd.

Bosniens president Izetbetgovic, som hade sin huvudstad Sarajevo under serbiskt bombardemang under flera år och på gränsen till svältdöd, såg möjligheterna:

– Med detta kan serberna bli av med sitt stigma.

EU:s ”utrikesminister”, spanjoren Solana, uttryckte sig i orden:

– Detta är en historisk dag för rättvisan.

Han tycker om att kallas führer

Staffan Heimerson