Här är det förbjudet att gå på muggen

I Borås stängs toaletterna på äldreboendet

NYHETER

Borås kommun har haft två år på sig att bygga om de trånga toaletterna vid tre äldreboenden.

Nu förbjuder arbetsmiljö- inspektionen de gamla att använda sina toaletter.

De får uträtta sina behov på rullande toaletter i sina sovrum.

- Naturligtvis känns det här svårt. Men vi vill bara fatta vettiga beslut, och det tar tid. Det har fattats allt för många dumma beslut tidigare, säger kommunalrådet Björn Wahllöf (kd) till aftonbladet.se.

Foto: jan pettersson/borås tidning
Får gå på toa - än så länge Undersköterskorna Helene Gustavsson och Zeliha Bijedic hjälper en äldre att gå på toaletten.

Redan för en månad sedan förvarnade arbetsmiljöinspektionen beslutsfattarna i Borås kommun om ett förbud på de tre äldreboendena Bodaklint, Solhemsklint och Tunnlandsgatan 15. Då hade politikerna bollat frågan i två års tid.

- Det är mycket som måste planeras. Men att de äldre ska behöva uträtta sina behov på sovrummen känns naturligtvis inte roligt, säger Björn Wahllöf, som är ansvarig för lokalförsörjningsfrågor i kommunen.

Totalt handlar det om 150 toaletter som bommats igen för de äldre och Björn Wahllöf betonar att de berörda äldrebostäderna är mycket gamla, och att en ombyggnad av toaletterna därför blir mycket krånglig.

- Vi måste utrymma hela anläggningarna. Dessutom kostar ombyggnaderna omkring en miljon kronor per plats. Tänket just nu är att vi ändå ska bygga om toaletterna.

Har inte ombyggnationen påbörjats?

- Nej, nej, Jag hoppas att man inom ett år kan påbörja arbetet. Det här måste få ta tid, det handlar om så många komplexa frågor.

Och fram till dess ska de gamla få uträtta sina behov på en rullande toalett, inne i sitt sovrum?

- Ja, vi kommer att ha portabla toaletter för de som behöver, säger Wahllöf.

Syftet med toalettbråket är att skona personalens armar och ryggar från olämpliga arbetsställningar. Arbetsmiljöinspektionen kommer att tvinga kommunen att betala vite på 15 000 kronor varje gång någon av de 150 toaletterna används.

Personalen på de tre äldreboendena förstår dock inte Boråspolitikernas resonemang, att ”det här måste få ta tid”.

- Det kommer att lukta från de flyttbara toaletterna på rummen. Tänk när de äldre får besök av anhöriga, det blir inte särskilt roligt. Rummen är ju deras hem, säger Helene Gustavsson, undersköterska på Tunnlandsgatan 15, till Borås tidning.

Hur många portabla toaletter kommer varje äldreboende ha tillgång till?

- det kan jag tyvärr inte svara på. Jag vet inte riktigt hur de här toaletterna fungerar. Men det här är bara provisoriskt, vården ska inte bli lidande, säger kommunalrådet Wahllöf till aftonbladet.se.

Arbetsmiljöinspektionen säger att de väntat in i det sista med att stänga igen de äldres toaletter. Men efter två års väntan måste de anställda vid äldreboendena få en vettig arbetssituation, menar arbetsmiljöinspektionen.

- Det har tagit för lång tid. Nu skulle tidsplanen inte tas upp förrän i augusti i kommunstyrelsen, ett förbud var vår sista utväg, säger arbetsmiljöinspektören Gertie Samuelsson till Borås tidning.

Förbudet mot att använda toaletterna vid de tre äldreboendena införs den första januari.

Claes Thunblad