Första provrörsdelfinen har sett världens ljus

Se unika bilder på första provrörs-delfinen

NYHETER

Världens första provrörsdelfin har fötts i Hong Kong.

Genom att befrukta delfinhonor på konstgjord väg förhindras inavel bland delfiner i fångenskap och risker för avarter minskar.

en delfin-baby född Forskare i HonKong har lyckats befrukta delfinhonor på konstgjord väg.

Den unika födseln ägde rum i Hong Kongs Ocean Park natten till i dag. Den lilla babydelfin-flickan var fullt frisk och simmade snabbt i kapp sin mamma. Födseln var den andra i delfinariet där befruktningen har skett på konstgjord väg. Tidigare i juni föddes även en lite delfinkille, också han fullt frisk.

Mödrarna, flasknosdelfinerna Ada och Gina, blev unika i juni förra året då de som första delfiner i världen befruktades på konstgjord väg.

Forskarna var osäkra på om befryktningen skulle lyckas eftersom delfiner har mycket oregelbundna ägglossningar. Genom att använda ultraljud kunde de avgöra ungefär när det var dags. Och nu ett år senare har alltså två friska delfiner fötts.

- Båda delfinerna är tjocka spralliga ungar och vi är så lyckliga att det har lyckats, säger Fiona Brook, delfinforskare på Hong Kong Ocean Park.

Delfiner som inte hålls i fångenskap har vanligtvis inga problem med att fortplanta sig. I fångenskap kan det snabbt bli ett problem med inavel och det leder till genetiskt svagare avkommor.

Nästa steg är att forskarna ska försöka inseminera delfinhonor med frysta spermier för att öka stammen ytterligare.

Malin Lagerlöf