Olsson och Axelsson begär resning trots beslutet

Althin: ”Målet är ett lindrigare straff”

NYHETER

Riksåklagarens beslut påverkar inte Tony Olssons och Andreas Axelssons beslut att begära resning i Högsta Domstolen.

– Målsättningen är naturligtvis att få ett lindrigare straff, säger Tony Olssons advokat Peter Althin till aftonbladet.se.

Både Tony Olsson och Andreas Axelsson kommer att begära resning i Högsta Domstolen på egen hand.

RÅ:s beslut innebär dock att chanserna minskar att få fram ett tillräckligt underlag, konstaterar Wasteson.

– Det här försvårar möjligheterna att bringa klarhet i vad som hände i Malexander. Det finns ett behov av att gå vidare med ett formellt förhör med Arklöv, säger han till aftonbladet.se.

Trots allt tänker Andreas Axelsson gå vidare och försöka få resning.

– Målet är att han ska frias för mord och dömas för grova rån till ett tidsbestämt fängelsestraff, säger Thomas Wasteson.

För Peter Althin, som försvarar Tony Olsson, spelar riksåklagarens beslut mindre roll. Även han och hans klient har bestämt sig för att begära resning.

– Det hade varit bra om RÅ hade tagit upp förundersökningen, men det har ingen avgörande betydelse för vårt beslut, säger Peter Althin till aftonbladet.se.

Målsättningen är att HD ska bedöma hans skuld annorlunda sedan Arklöv nu tagit på sig skulden för de dödande skotten.

– Om man kan visa att han inte har skjutit, att han inte har haft uppsåt att skjuta så ska han ju inte fällas för mord. Och då ska han naturligtvis ha ett lindrigare straff, eller åtminstone en möjlighet till det, säger Peter Althin.

Advokaten håller inte med riksåklagaren om att Arklövs nya berättelse - även om den är sann - inte har någon betydelse i en ny rättegång.

– Det hade varit värdefullt att få veta närmare under vilka betingelser han erkänner, och möjligen få ytterligare uppgifter, säger Peter Althin.

Tidigare artiklar:

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM