Genmanipulation ska ge allergifria katter

Amerikanska experiment upprör djurvänner

NYHETER

En katt som inte ger allergiker snuva eller rinnande ögon. Det är målet för forskare i USA.

Men experimentet upprör djurvänner.

- Det är sjukt, säger Maria Alfaro, som nyligen protesterade vid en kongress för bioteknik.

I dag finns forskare som försöker klona sällskapsdjur - så att husse och matte kan få en kopia av sin älskling när originalet dör.

Men på det lilla företaget Transgenic Pets i USA går planerna i en något annorlunda riktning. Här arbetar forskare för att ta fram en genetiskt framställd katt som inte framkallar allergier, skriver New York Times.

Räddningen för miljontals allergiska djurvänner världen över, anser forskarna själva.

Ett sjukt experiment, enligt andra.

- Vi känner oss övertygade om att vi kommer att kunna producera allergifria katter år 2003, säger doktor Xiangzhong Yang, som är knuten till projektet.

Carol Barbee, som är ordförande i en förening för kattvänner, tycker att det kan vara bra med en katt som inte orsakar allergier. Men förutsättningen är att genmanipuleringen inte skadar djuret, anser hon.

- Om de tar fram någonting som inte är en katt, så är det inte okej, säger Carol Barbee till New York Times.

Transgenic Pets grundare, doktor David Avner, är själv allergisk mot katter. Precis som hans fru och deras femåriga dotter.

Nu försvarar familjen forskningsprojektet.

- De här djuren kommer att bli älskade och skänka glädje åt människor, säger Jackie Avner, Davids fru.

Enligt forskare orsakas de flesta allergiska reaktioner av ett protein som katten själv utsöndrar. Detta protein tillverkas av en gen som isolerades av forskare för flera år sedan.

För att forskarna ska kunna ta fram den allergifria katten måste de slå ut genen så att den inte kan producera proteinet. Något som ska göras genom att hudceller från katten sätts in i ett provrör, där genen ska ersättas med en bristfällig kopia.

De allergifria cellerna ska därefter användas för att framställa allergifria kattembryon som ska få växa i en surrogatmammas kropp. Tekniken används redan för kloning av till exempel får.

När forskarna väl fått fram en allergifri hona och en allergifri hane kan den naturliga fortplantningen ta över.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM