Milosevic kan få livstid för folkmord

Så går processen mot en krigsförbrytare till

NYHETER

Slobodan Milosevic sitter nu bakom lås och bom i Haag. Aftonbladet tog hjälp av Eric Östberg, tidigare åklagare vid krigsförbrytartribunalen, för att svara på frågor om processen.

Vad händer nu med Milosevic?

På tisdag ska han ställas inför en avdelning av domstolen bestående av tre domare. Åtalspunkterna läses då upp och Milosevic får svara på om han är skyldig eller oskyldig till åklagarens påståenden.

När börjar rättegången?

Knappast före årsskiftet. Kanske kan rättegången inledas i början av nästa år. Innan det väntar ett omfattande arbete för åklagarna med utredningar och förhör.

Förundersökningen leds av 3-4 åklagare som bistås av ett utredningsteam på runt tio personer. Eftersom Milosevic har varit eftersökt länge finns det redan en stor beredskap inför rättegången och mängder av bevis har redan samlats in.

Hur går rättegången till?

Den liknar en vanlig rättegång där de båda sidorna framställer sina yrkanden och hör vittnen för att styrka sin sak. Den tilltalade behöver inte vittna under rättegången vilket är det troliga när det gäller Milosevic eftersom han aldrig har erkänt Haag-domstolen. Domen lär också överklagas och hamna i överdomstolen, appellationskammaren, som består av sju domare.

Har Milosevic några chanser att bli frikänd?

Möjligheten finns som i varje rättegång, men sannolikheten är ganska låg. Milosevic kanske enda möjlighet är att han lyckas bevisa att han inte hade kännedom om de våldsdåd som begicks på fältet.

Vad blir straffet om han fälls?

Fälls Milosevic för folkmord blir det väldigt svårt att undgå livstids fängelse. Var han i så fall ska avtjäna straffet avgörs när domen faller.

Flera europeiska länder är i så fall aktuella, dock inte Sverige eftersom svenska fängelser bara tar emot egna medborgare eller personer som har sin hemvist i landet.

Fram till det att Milosevic får sin dom ska han sitta kvar i häktet i Haag.

Andreas Fahlén

ARTIKELN HANDLAR OM