18 gripna för hets mot folkgrupp i natt

Fest i Örebro spårade ur

NYHETER

ÖREBRO (TT)

Sammanlagt 18 personer greps under natten till lördagen efter en fest i en lägenhet i Örebro.

Festdeltagarna ska ha gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp, viftat med nazistflaggor, gjort Hitlerhälsningar och kastat flaskor mot tillkallad polis.

Festen startade på fredagskvällen i en lägenhet i Varberga i Örebro. Polisen kände till att den skulle äga rum, men festen blev enligt Örebropolisens presstalesman Torbjörn Carlson större än vad man hade räknat med.

Deltagare på festen ska ha gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp, bland annat genom att göra så kallade Hitlerhälsningar.

Efter en stund larmades störningsjouren, som dock misslyckades med att lugna ned festdeltagarna. Vid ettiden på natten kom polis till platsen.

Flaskor kastades

- Då urartade det helt och hållet. Man börjar att kasta bland annat flaskor på polisen från balkongen, säger Torbjörn Carlson.

Örebropolisen kallade på förstärkning från bland annat Karlstad, men flaskkastningen fortsatte.

- Så småningom blir det klassificerat som våldsamt upplopp, för det är en väldigt hätsk stämning på platsen. Och man börjar att rada upp ammunition på balkongen, bland annat en skrivmaskin och en mängd flaskor.

Förhandlingar misslyckades och så småningom greps några personer när de försökte att lämna festen. Vid halvsjutiden på morgonen greps ytterligare ett tiotal personer.

Ingen skadad

På grund av platsbrist hos polisen i Örebro har de gripna transporterats till Karlskoga. De är enligt preliminära uppgifter mellan 20 och 30 år gamla. Minst fyra är kvinnor.

De gripna är misstänkta för hets mot folkgrupp, våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och skadegörelse.

På lördagsmorgonen fanns inga uppgifter om att någon hade skadats vid händelsen.

Lisa Blohm/TT