15-årig flicka träffad av blixt – kämpar för sitt liv

Fyra flickor slogs till marken på väg till bilen

NYHETER

När den 15-åriga flickan hade handlat färdigt och var på väg till bilen träffades hon av blixten.

Hon föll ihop medvetslös. Läget var i natt mycket kritiskt.

Hennes 11-åriga kompis slogs också till marken, bränd i benet.

Foto: ROLF B. GUNDERSEN
här träffades hon av blixten 15-åringens tillstånd är kritiskt. "Hon har fått ström genom hela kroppen, vi kan inte se om hon också fått inre brännskador", säger jourhavande läkaren Svante Lindén.

Olyckan inträffade kvart i sju i går kväll vid marknadsplatsen i Svinesund i Bohuslän. Fem norska flickor, 10-18 år, och två mammor hade varit och shoppat. Regnet öste ner och det mullrade i luften. När de sprang mot bilen på Veteranens parkering slog blixten ned.

Den träffade den 15-åriga flickan. Hon förlorade medvetandet.

Tre av hennes kompisar slogs till backen av tryckvågen. En av dem, den 11-åriga flickan, brändes på benet av blixten.

"Två livlösa kroppar"

- Jag hörde någon skrika till och vände mig om. Två livlösa kroppar låg på backen. Den ena flickan vaknade till ganska snart men den andra låg kvar, berättar Thomas Forsland, som blev vittne till blixtnedslaget.

Mammorna som gick några meter framför sprang fram till döttrarna. De var själva chockade men försökte hjälpa flickorna.

Bland de förbipasserande fanns en läkare som började med mun-mot-mun-metoden och hjärtkompressioner på 15-åringen.

Efter några minuter var polis och ambulans på plats.

- Vi hörde smällen från Strömstad. När vi kom fram hade 15-åringen förts med ambulans till norskt sjukhus. Hon hade en väldig otur. Runt omkring fanns höga byggnader och en radiomast som blixten sannolikt skulle ha slagit ner i, säger Ulf Brekke, polisassistent i Strömstad.

Även de övriga i sällskapet fördes till Östfoldssjukhuset i Fredrikstad. De kördes i en svensk ambulans eskorterad av polis.

Mammorna samt en av flickorna bedömdes vara kroppsligt oskadda men chockade. Övriga tre flickor kommer att stanna kvar på sjukhuset.

Tillståndet är kritiskt

- 15-åringens tillstånd är kritiskt och hon är fortfarande medvetslös. Det är för tidigt att säga om hon klarar sig. Hon har inre skador. De övriga flickorna har lättare skador och är chockade. De kommer att vara kvar över natten för observation, säger Lise Merete Osvik, divisionschef vid Östfoldssjukhuset.

Hon berättar att det är oklart var blixten träffade den 15-åriga flickan, men att blixtnedslag kan leda till skador på cirkulationen.

Yttre brännskador tyder på att blixten gått in i hennes hals och ut genom ena skon.

- Hon har fått ström genom hela kroppen, vi kan inte se om hon också fått inre brännskador, säger jourhavande läkaren Svante Lindén.

Flickan har fått svåra yttre brännskador och flögs därför i natt från sjukhuset i Fredrikstad till brännskadeavdelningen på Haukelandsjukhuset i Bergen.

Var femte dör direkt

Maria Gners, Lars Söderberg