Ökenråttor – brittiskt spionvapen

Råttorna skulle sniffa sig fram till terrorister

NYHETER

LONDON

Spioner, agenter och terrorister som försökte ta sig in i Storbritannien under det kalla kriget skulle avslöjas med hjälp av -ökenråttor.

Det avslöjar sir Stephen Lander, toppchef i säkerhetstjänsten MI5.

En tidigare oupptäckt akt i MI 5:s arkiv refererar till "användandet av ökenråttor i säkerhetsfrågor".

Den brittiska spionorganisationen hade fått idén efter en upptäckt av kanadensiska forskare i början av 1970-talet. Dessa fann att just ökenråttan har en fenomenal förmåga att känna utsöndringen av extra adrenalin hos svettiga, nervösa människor.

Detta gjorde de små gnagarna till perfekta "spårhundar" på exempelvis flygplatser.

Idén var att sätta en bur med ökenråttor på ena sidan av ankomstdisken på flygplatsen.

På andra sidan skulle det sitta en liten elektrisk fläkt som blåste svettdoften från de passerande över till råttorna - och om de reagerade på ett visst sätt var passageraren nervös och försökte dölja något.

Innan planen hann sättas i verket hade dock ryktet om tricket spridit sig bland agenterna i de internationella underrättelsetjänsterna. Israeliska Shin Bet blev därför först med att verkligen prova det hela. Det skedde på flygplatsen i Tel Aviv och blev ett komplett fiasko.

Det visade sig nämligen att de människor som ökenråttorna reagerade på var allt annat än terrorister och spioner. Det var svettiga passagerare som antingen var flygrädda - eller kånkade på för tungt bagage.Peter Wennman