Kidnappade Björn frigiven

Svensken släppt efter 45 dagar

NYHETER

Den kidnappade svensken Björn Rugsten är fri.

I går släpptes han efter 45 dagars fångenskap hos Mai Mai-gerillan i Kongos djungler.

– Jag är mycket glad och längtar efter att se min familj, säger han i en tidningsintervju.

I dag på morgonen startade Björn Rugsten sin resa mot friheten. Han ska åka jeep i 12 mil tillsammans med de norska förhandlarna från hjälporganisationen CRN som lyckades få honom fri. Färden går genom ett farligt område drabbat av inbördeskrig.

Inte helt säker

– Jag känner mig inte rejält säker förrän jag lämnat landet, säger han i en intervju med Expressen-journalisten Torbjörn Selander.

Björn Rugsten stod i en verkstad när han och ett 20-tal thailändska skogsarbetare kidnappades den 17 maj. De första dagarna gick gisslan sex mil till fots. Först efter en vecka nådde de Mai Mai-gerillans läger.

Rugsten berättar att den första tiden i lägret var hård. regnig och kall. Han tvingades sova i t-shirt och byxor, utan madrass och filt.

Lägret där Rugsten hölls fången mötte bara 50 meter i diameter. Rugsten och hans kamrater ur gisslan hörde då och då strider på avstånd. De kunde röra sig fritt i området, men att fly var inte att tänka på eftersom invånarna i de kringliggande byarna stöder Mai Mai-gerillan.

Släppt i går kväll

I går kväll klockan sju frigavs Björn Rugsten ur lägret. Han togs emot av den svenske missionären Dan Andersson och dennes kongolesiske kollega.

Nu ska Rugsten åka till Ugandas huvudstad Kampala där hans fru Cindy och parets två barn väntar. Björn Rugsten vill framför allt tacka den norska organisationen CRN som efter många års arbete i området lyckades vinna Mai Mai-gerillans förtroende och sedan förhandla loss honom.

– Det här har varit hårt och jag vill inte gå igenom det igen. Att kunna sova utan rädsla är en helt annan känsla, säger Rugsten som ska stanna kvar i Afrika.

Detta har hänt

Här är de viktigaste händelserna under Björn Rugstens 45 dygn av fångenskap:

Aftonbladet