David Trimble lämnar sin ministerpost

Avgår i protest mot IRA:s vapengömmor

NYHETER

BELFAST (TT-REUTERS)

Protestanten David Trimble höll sitt ord och avgick vid midnatt natten mot söndagen som försteminister för den nordirländska självstyrelseregeringen.

Krisen i provinsen var därmed ett faktum.

David Trimble har en tid sagt att om inte katolska IRA senast den 1 juli börjar lämna ifrån sig sina vapen tänker han avgå.

IRA säger sig ha samlat alla sina vapen i depåer. Dessa lager har vid två tillfällen visats upp för internationella observatörer, bland dem Finlands förre president Martti Ahtisaari, som bevis för att de inte använts, men de protestantiska politikerna anser inte att detta är nog för att kunna tala om fullständig avväpning.

Med Trimbles avgång kastas Nordirland in i ett politiskt vakuum och det historiska fredsavtal mellan protestanter och katoliker som slöts långfredagen 1998 sätts på spel. Fredsuppgörelsen ledde till att Trimble fick Nobels fredspris, tillsammans med den katolske ledaren John Hume.

Enligt de bestämmelser som ligger till grund för det nordirländska självstyret får den provisoriska regeringen sex veckor på sig att skaffa en ny ledare. Lyckas de protestantiska och katolska partierna inte enas talar mycket för att den brittiska regeringen återinför direktstyre över provinsen.

Trimble, som var i Frankrike när hans tidigare inlämnade avskedsansökan trädde i kraft natten mot söndagen, har utsett handelsminister Reg Empey att ta över de viktigaste chefsfunktionerna.

Samtidigt ökar oron i Nordirland inför de protestantiska lojalisternas årliga paradsäsong. På lördagen gjorde sig de brittiska soldaterna väl synliga på Belfasts gator. I nästa vecka sker den stora marschen genom Drumcree i staden Portadown, som av katolikerna betraktas som en grov provokation, eftersom den delvis går genom ett katolskt bostadsområde.

De brittiska säkerhetsstyrkorna befarar att protestantiska extremister tänker försöka provocera fram oroligheter redan före Portadownparaden.

TT