Testa fertiliteten - på egen hand

Ny test mäter både mannens och kvinnans fruktbarhet på en halvtimme

NYHETER

Snart kan du mäta din fertilitet hemma.

Ett nytt fertilitetstest mäter mannens spermiekvalitet och kvinnans hormonnivå på 30 minuter.

Foto: JESSICA GOW

I dag finns tester att köpa på Apoteket som visar när kvinnan har ägglossning. Men ett hemmatest som mäter hormonnivåer och spermiekvalitet finns inte någonstans i världen.

Bra komplement i tidigt skede

- Testet kan vara ett bra komplement för par som tidigt vill ta reda på hur fertila de är. Det brukar dröja ungefär ett år innan man drar i gång en barnlöshetsutredning, säger Marianne von Rooiien, gynekolog på Karolinska sjukhuset i Solna.

Fertilitetstestet Fertell mäter kvinnans hormonnivå genom ett urinprov.

På bara 15 minuter visar testet hur många ägg som finns i äggstockarna genom att mäta hormonmängden. För männen simulerar testet den miljö där en spermie ska befruktas. Efter en halvtimme får mannen veta om han har tillräckligt med spermier för att befrukta en kvinna. Enligt de brittiska forskarna kan testet identifiera de flesta orsaker till manlig infertilitet, men inte alla.

95 procents tillförlitlighet

118 män och 243 kvinnor har provat Fertell och tillförlitligheten är 95 procent. Om både mannen och kvinnan använder testet kan över 50 procent av orsakerna till infertiliteten identifieras. Men testet kan ändå inte ge en heltäckande bild.

- Även om kvinnans hormonnivåer är bra kan det finnas andra orsaker. Till exempel stopp i äggledarna, säger Marianne von Rooiien.

Par som söker hjälp för barnlöshet hos läkare måste svara på närgångna frågor och producera sperma på begäran. Något som ofta upplevs som jobbigt.

"En väldigt privat sak"

Marianne von Rooiien tror att många par hellre skulle göra testet på egen hand.

- Att skaffa barn är en väldigt privat sak. Men om man vill ha en behandling måste man ändå gå till läkaren.

Fertell har utvecklats av forskare i Birmingham under en fyraårsperiod. I dag ska resultaten presenteras för över 4 000 fertilitetsexperter under en stor konferens i Lausanne i Schweiz.

Så kan din barnlöshet behandlas

Så går testet till

Anna-Maria Wiklund