Strejken urartade i skottlossning

– men nu rullar bussarna igen på Mallorca

NYHETER

Busstrejken på Mallorca urartade i går till stenkastning och skottlossning.

En tysk turist sköt skarpt i luften under ett bråk med strejkande chaufförer.

300 skandinaviska turister tvingades sova över på flygplatsen.

Foto: AP
Väntande turister.

Natten till i dag avslutade bussförarna på Mallorca, Ibiza och Menorca sin tredagarsstrejk. Hela natten lyfte och landade flygplan fullastade med charterturister på flygplatsen i Palma de Mallorca.

Så fort strejken upphörde vid midnatt rapporteras flera hundra bussar ha körts till flygplatsen för att hämta upp turister.

I går var dock kaoset fortfarande ett faktum på Mallorca, och enligt den spanska radion kommer flygplatsen förmodligen inte att vara sig lik förrän någon gång under förmiddagen i dag.

Området runt flygplatsen liknade ett tältläger. 8 000 turister tvingades sova över efter att ha missat sina plan. 300 av dem rapporteras vara skandinaver.

Stenkastning och vandalisering

I går hettade det också till ordentligt när strejkande chaufförer attackerade linjebussar som försökte transportera strandsatta turister till deras hotell.

De strejkande chaufförerna, som kör för de privata bussbolagen, kastade sten och skar sönder däcken på bussar och hyrbilar.

Spansk polis grep flera strejkande. En tysk turist greps också sedan han skjutit flera skott i luften med en skarpladdad pistol under ett bråk med strejkvakter.

Ingen lösning i sikte än

Någon lösning i konflikten är inte heller i sikte - trots att strejken nu avbrutits. Förarna, som kräver högre löner, hade på söndagskvällen fortfarande inte fått igenom sina krav.

Under de närmaste dagarna ska chaufförerna ta ställning till om de ska gå vidare med nya aktioner.

Andreas Fahlén, Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM