”Det här är en politisk cirkus”

Slobodan Milosevic uttalar sig från fängelsecellen i Haag

NYHETER

HAAG

Från sin cell i FN-tribunalens häkte säger Slobodan Milosevic i telefon till sin familj i Belgrad:

- Jag motsätter mig en politisk rättegång. Det här är en politisk cirkus för att skada Serbiens folk.

Hans hustru, kommunistledaren Mira Markovic, säger:

- Min man befinner sig i ett fantastiskt gott psykologiskt tillstånd.

Men den forne serbiske presidenten - som för sin etniska rensning anklagas för brott mot mänskligheten - hålls dygnets alla 24 timmar under observation för att inte försöka begå självmord. Fängelsepersonalens farhågor är kliniskt betingade: båda Milosevics föräldrar berövade sig själva livet.

Samtidigt växer ovissheten om hur - och av vem - Milosevic ska försvaras, när han i morgon förmiddag för första gången inställer sig i rätten. En maktkamp har brutit ut.

Milosevic hade ett försvarsteam om tio advokater, skickligt samordnade av den bankir som skött Milosevicklanens privataffärer.

Hustrun sparkade advokaterna

Dessa har nu - enligt uppgifter som nått Haag från Belgrad - sparkats av Mira Markovic. Hon har i veckoslutet formerat ett nytt lag med sina favoritadvokater ur det gamla systemets makthierarki. Dessa advokater finns startklara - men saknar visum för inresa i Schengenländerna.

Rättegången kommer att vara i mera än ett år. Dom kan alltså inte väntas förrän år 2003.

Även i häktat skick har Milosevic en inverkan på det gamla Jugoslaviens statsbildning. Han gick - för nästan exakt tio år sedan - i krig mot landsdelen Slovenien, vilken bröt sig ut och nu är ett självständigt rike och snart medlem i både Nato och EU. Han gick på samma sätt i krig mot Kroatien, som krigade sig fritt, erövrade ett serbisk kärnland, Krajina, och är inne i en demokratiseringsprocess.

Politisk kris

Han gick i krig mot det som blev över, det till väsentlig del av muslimer befolkade Bosnien, tvangs till Daytonförhandlingarna som säkrade Bosniens oberoende. Han gav sig in i etnisk rensning av albanerna i Kosovo, ådrog sig omvärldens vrede och ett Nato-lett 78 dagar långt krig som gjorde Milosevics omöjlig.

När nu den sittande serbiske premiärministern lämnat ut Milosevic till tribunalen, har detta resulterat i en politisk kris i det som är kvar av den jugoslaviska statsbildningen.

Krisen kan resultera i att den sista delstaten, Montenegro, bryter sig ut eller kastas ut och Serbien till råga på alla sina andra eländen alltså förlorar de sista resterna av sin kuststräcka vid Medelhavet.

I sin cell i Haagstadsdelen Scheveningen kan Milosevic göra ett överslag av sina resultat: 0-5.

Milosevics fall – tidigare artiklar

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM