Gör som kungen - plocka upp ett skräp om dagen

De vill göra Sverige rent

1 av 7 | Foto: Björn Elgstrand
Ulf Lundell
NYHETER

Kungen gör det redan.

Nu kan du också stötta kampanjen - Ett skräp om dagen.

Att slänga skräp på backen är straffbart. Ändå kantas gatorna av just skräp. Nu satsar stiftelsen Håll Sverige Rent hårt för att ändra samhällets attityder.

- Genom att plocka upp skräp från gatan får man omgivningen att reagera och man visar att det inte är okej att skräpa ned. Fler och fler ska bli medvetna om problemet. Målet är att Sverige ska kännas som Europas renaste land, säger Elisabeth Kempemo, kampanjansvarig.

Skrivs in på webbplatsen

Kampanjen går under namnet Ett skräp om dagen. Varje person som anmäler sig skrivs in på kampanjens webbplats, och förutom att själv plocka upp skräp ska man värva en vän som gör detsamma.

Vid sidan av förs även en kommuntävling. Den kommun som har flest andel registrerade skräp-plockare - och som jobbar aktivt mot nedskräpningen - vinner.

Priset är utmärkelsen Sveriges skräpfriaste kommun.

Partiledarna och kändisar

Redan nu har alla landshövdingar, bortsett från en, åtagit sig uppgiften att personligen plocka skräp. Dessutom är partiledarna och miljöminister Kjell Larsson med.

Bland kändisarna som lovat att plocka skräp finns skådespelaren Felix Herngren, komikern Sven Melander, festfixaren Micael Bindefeld, artisten Thomas Di Leva, artisten Ulf Lundell och programledaren Ebba Blitz Osvald.

- Det är så tråkigt att se skräp i naturen, det blir värre och värre. Jag är ett gammalt Mulle-barn och har nog alltid plockat upp skräp. När jag är ute i skogen och hittar papper lägger jag det i fickan tills jag kommer till en papperskorg, säger Ebba Blitz Osvald.

Kulminerar nästa sommar

Även kungen, som är särskild beskyddare av kampanjen, tänker plocka upp ett skräp om dagen.

Syftet med kampanjen är ett rent Sverige. På vägen finns många kriterier som måste uppfyllas.

- De enskilda personerna måste ta sitt ansvar. Kommunerna måste förstå att dess invånare inte vill ha skräpiga miljöer omkring sig. Och dessutom ser vi gärna att man från högre ort reagerar och ger kommunerna mer pengar till renhållning.

I juni 2002 kulminerar kampanjen i och med en stor skräpplockardag. Hela Sverige ska dammsugas från skräp inför nationaldagen.

- Men arbetet tar inte slut. Att plocka upp ett skräp om dagen tror vi inte gör Sverige rent, men det är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning för en förändrad attityd till skräp.

ETT SKRÄP OM DAGEN

Maria Gners