Soporna tar över Sverige

Nedskräpningen kostar samhället 320 milj om året

1 av 5 | Foto: Magnus Wennman
SOPIGT, STOCKHOLM Shoppingstråket Drottninggatan. Folket promenerar oberört vidare på en nerskräpad gata, full med tuggummifläckar, snus och spott.
NYHETER

Titta på bilderna.

De visar ett nedskräpat Sverige.

Lort-Sverige.

Aftonbladet har gjort en rundresa i naturen. Från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Det här är vad vi hittade:

Malmö: Papperskorgen har inte tömts på länge. I stället för att leta reda på en annan kastas skräpet bredvid. Rester av en fest täcker gräsmattan. Tallrikar och muggar blandas med pappersservetter.

Stockholm: Papper i drivor virvlar omkring på Drottninggatan. Folk bryr sig inte utan sparkar och kliver oberört vidare. Asfalten de går på är nedfläckad av tuggummi, snus och spott.

Kiruna: Någon har slängt läskmuggar på gatan. Lite längre bort ligger en tallrik. Det här är inne i stan. En bit utanför ser man påsar med skräp ligga efter vägarna.

Sifo: De unga skräpar mest

Nästan 9 000 000 kilo skräp slängs i naturen - varje år.

Ett kilo per invånare.

Främst ökar nedskräpningen i tätorter. Papper och godis, ölburkar och frukt. Allt slängs i naturen. Att gå några meter till en papperskorg tycker många är onödigt.

Värst är ungdomarna, en Sifo-undersökning visar att 7 av 10 kastar skräp i naturen.

Och allt detta beror bara på en sak: vi bryr oss inte.

"Ger känsla av kriminalitet"

- Skräpiga miljöer skapar otrygghet. Tunnelbanestationer som är nedklottrade och skräpiga känns hotfulla. Det ger en känsla av kriminalitet, och undersökningar som gjorts i New York bevisar även att det finns ett konkret samband, säger Elisabeth Kempemo, informationsansvarig vid Håll Sverige Rent.

Nedskräpningen kostar skattebetalarna 320 miljoner kronor varje år. Till detta kommer de summor som skräpplockning i hyresområdena kostar. I vissa områden blir lägenheterna drygt tusen kronor dyrare per år på grund av skräpet.

Men nu ska trenden mot ett smutsigare Sverige vändas. Med Ett skräp om dagen.

Maria Gners