Blixten kan ha skadat flickans hjärta

Norska 15-åringen kämpar för sitt liv

NYHETER

BERGEN

Inne på rum 561 kämpar den 15-åriga flickan som träffades av blixten för sitt liv.

- Brännskadorna är inte livshotande, men vi är rädda att hjärta och hjärna har skadats, säger läkaren Christian Fredrik Kroepelien på brännskadeavdelningen på Haukelandsjukhuset i Bergen.

Hon var och shoppade i Svinesund i Sverige i fredags. När hon i ösregnet sprang från marknadsplatsen till bilen på parkeringen tillsammans med tre andra flickor träffades hon av blixten.

Nu ligger hon i respirator. Hennes föräldrar sitter vid sjuksängen.

Inre organ är skadade

Normalt följer blixtnedslag utsidan av kroppen och orsakar brännsår. Men i det här fallet har blixten skadat inre organ.

- Hon fick hjärtstillestånd och har fått en skada i hjärtat som man kan karakterisera som en infarkt. Vi vet ännu inte hur allvarlig den är. Hjärtat går för egen maskin och det har det gjort sedan en halv timme efter blixtnedslaget, säger Christian Fredrik Kroepelien.

Den 15-åriga flickans hjärna röntgenundersöks för att se vilka skador blixten orsakat.

"Andra dygnet ofta avgörande"

- Det viktigaste är hur syretillförseln till hjärnan var under den första kritiska halvtimmen när hennes hjärta stod stilla. Vi får vänta och se. Det andra dygnet är ofta avgörande, säger Christian Fredrik Kroepelien.

En svensk läkare som råkade vara och shoppa i Svinesund räddade den 15-åriga flickans liv genom att snabbt ge professionell första hjälp.

- Vi vet inte vem han var. Han var inte i tjänst, det står inte i papperen vem han är, säger Kroepelien.

Harald Vikøyr

ARTIKELN HANDLAR OM