Spelliga lurade automater med falska tiokronor

Lyckades komma över en kvarts miljon kronor

NYHETER

Med falska tiokronor har ligan lurat Svenska Spel på en kvarts miljon kronor.

De har fyllt Jack Vegas-automater med falska mynt och tryckt ut tillgodokvitton. Därefter har de fått sedlar ur kassan.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Viss felMarginal "Spelautomaterna är inställda med viss felmarginal. Detta för att även något rispade mynt ska fungera", säger Gunnar Werner som är ansvarig för restaurangspel vid Svenska Spel.

Ligan har den senaste månaden härjat i fler än tio orter. Polisen misstänker att det är tre unga män som ligger bakom växlingsturnén.

Vid flera platser har personer i 18-årsåldern setts vid de populära spelautomaterna. Polisen misstänker att de unga männen tillverkat mynten vid ett yrkesprogram på sin gymnasieskola. Där ska de haft tillgång till material och maskiner för att tillverka falska tiokronor. Vikt och storlek har varit lika med originalen.

Slog till i Örebro

- Spelautomaterna är inställda med viss felmarginal. Detta för att även något rispade mynt ska fungera, säger Gunnar Werner som är ansvarig för restaurangspel vid Svenska Spel.

De tros ha kommit över en kvarts miljon kronor.

- Jag hoppas att det inte är mer. Vi är ännu inte säkra, säger Werner.

Senaste kända ort ligan slagit till på är i Örebro, där en restaurangägare i går hittade spåren.

- Jag öppnade maskinen på morgonen och såg massa konstiga mynt. Jag stoppade ett i maskinen och såg att den gav tio kronor.

Totalt fanns det 54 sådana mynt. Ligan måste varit här under måndagen, säger Muche Samunsson, ägare till restaurang Hellas.

Lars Elwin, vd vid Bingo 8:an, hade 262 falska mynt i sin Miss Vegas-automat.

- Vi har misstankar om vem det kan ha varit. Tre killar vägrade identifiera sig när de blev ombedda. Då hade de dock redan fått pengar från värdekvittona.

Bedragarna har ofta laddat spelautomaterna till maxbeloppet 500 kronor. I stället för att spela har de tryckt ut ett kvitto över beloppet som laddats. Därefter har de kunnat växla till sig sedlar i baren.

Flera åtgärder

Enligt polisen och Svenska Spel har ligan lurat till sig pengar på ett tiotal orter och på fler än 30 restauranger och bingohallar.

- Vi har satt in flera åtgärder och jag hoppas att vi får stopp på detta inom kort, säger Gunnar Werner.

Polisen har fått in flera beskrivningar på misstänkta gärningsmän.

Sveriges populäraste spel

Orter som drabbas

Fredrik Engström