”Björn grät av lycka”

Kongo-svenskens hustru berättar om återföreningen i natt

NYHETER

Efter 44 dagar som fånge kom Björn Rugsten, 33, i natt hem till sin fru och två barn i Kampala, Uganda.

– Det känns oerhört skönt. Jag har längtat efter att träffa min fru och mina barn, sa han.

Redan den första veckan erbjöd Björns far Jan att skänka en gammal Volvo-lastbil av modell Viking till gerillaledaren mot att hans son frisläpptes. Därefter försvann den idén fram till i lördags eftermiddag.

Då körde den svenske missionären Dan Andersson in med en lastbil väldigt nära fånglägret.

Gerillan förstod inte hur lastbilen fungerade. Björn fick instruera och efter fyra timmar kom han ut ur lägret. Leende, men trött och sliten.

Helt fri var han dock inte. De tio första milen genom Kongos djungel var oroliga. När som helst kunde någon av gerillagrupperna som härjar i nordöstra Kongo slå till igen.

Kände att han var i säkerhet

– Björn grät av lycka när vi passerade gränsen till Uganda. Först då kände han att han var i säkerhet, säger en medarbetare vid norska hjälporganisationen CRN.

Hjälparbetaren åkte i går med Björn och Jan i bil de 60 milen till Ugandas huvudstad Kampala.

Där väntade Björns fru Cindy Pattersen Rugsten och hans två barn.

– Äntligen har det löst sig. Det är svårt att beskriva hur det känns. Vi är oerhört lyckliga, sa Cindy till Aftonbladet i natt.

Björn Rugsten togs till fånga den 17 maj och han säger att han behandlats väl av kidnapparna. Inget våld har förekommit.

– Jag har sovit med kläderna på för att vara beredd om vi skulle förflyttas snabbt. Det var dessutom väldigt kallt på nätterna och vi låg på ett jordgolv, har han berättat för CRN:s personal.

Björn ser fram emot att äntligen kunna sova en hel natt utan att vara rädd.

Trodde de skulle släppa Björn sist

CRN kommer att fortsätta arbetet med att få loss de 18 thailändare som fortfarande hålls fångar av Mai mai-gerillan.

– Vi har hela tiden trott att de skulle släppa Björn sist. Hans närvaro har gett kidnapparna mest uppmärksamhet. När vi nu fått loss honom kan det bli lättare att även få loss övriga, säger Bent Rönsen, ansvarig vid den norska hjälporganisationen CRN.

Fredrik Engström