Risk för radioaktivt läckage när Kursk bärgas

Elva dykare på väg till Barents hav

NYHETER

Arbetet med att bärga den ryska atomubåten Kursk har inletts.

Elva dykare reste i dag till Skottland för att därifrån ta sig vidare till Barents hav.

Nu varnar det norska strålskyddsinstitutet för att radioaktivitet kan komma att läcka ut vid bärgningen.

Fortfarande är det inte känt varför den ryska atomubåten Kursk sjönk den 12 augusti förra året.

Kropparna efter 106 omkomna besättningsmedlemmar finns fortfarande ombord på ubåten där hon ligger på botten av Barents hav.

I dag inleddes bärgningen på allvar, rapporterar TT. Elva dykare - fem från Ryssland, sex från Norge - reste till Aberdeen i Skottland. Därifrån ska de sedan ta sig vidare till den plats där Kursk förliste.

Ska skära av torpedrummet

Om en vecka beräknas de elva dykarna komma fram till olycksplatsen. Deras första uppgift blir att skära av främre delen av ubåten, det torpedrum som man inte vågar lyfta samtidigt med resten av ubåten.

Samtidigt rapporterar norska medier att strålskyddsinstitutet i Norge fruktar att Kursk kan komma att läcka radioaktivitet vid bärgningen.

Myndigheten är kritisk till att man inte fått in exakta uppgifter om hur bärgningen ska gå till, trots att Norge har ett samarbetsavtal med Ryssland.

- Det kan bli ett utsläpp i havsmiljön. Barents hav är ett av de renaste haven, och vi vill inte ha någon som helst osäkerhet när det gäller de viktiga fiskeresurser som finns i området, säger Per Strand, avdelningsdirektör på strålskyddsinstitutet till norsk radio.

Bygger jätteponton

Norska myndigheter har nu begärt att få insyn i de ryska planerna för att kunna förbereda sig för en eventuell olycka.

Just nu pågår arbetet med att bygga en jätteponton som ska användas vid bärgningen.

När bärgningen inleds i september ska kranarna lyfta Kursk så att ubåten vilar alldeles under pontonen. Därefter ska atomubåten bogseras till Murmansk och placeras i en torrdocka, uppger TT.

För Ryssland och president Vladimir Putin har bärgningen av Kursk blivit en principsak. Putin kritiserades för att han inte agerade tillräckligt snabbt när olyckan hade inträffat.

Aftonbladet augusti 2000

Maria Saving