Vanvårdens nya offer

Polhemsgården anmäls igen
– Tersilla, 81, hade bajs i liggsåren

Foto: PONTUS TIDEMAN
har bytt vårdhem Tersilla Sottini, 81, vansköttes på Polhemsgården i Solna. För några veckor sedan flyttades hon till ett annat vårdhem och börjar nu återhämta sig. Barnen Wilma Stigart-Bresciani, 62, och Ivo Sottini, 60, är lättade över att mardrömmen är över.
NYHETER

Aftonbladet kan i dag avslöja ännu ett fall av vanvård på Polhemsgården i Solna.

Tersilla Sottini, 81, fick ligga uttorkad och med djupa liggsår - i minst tre veckor.

I såren låg gammal avföring.

- Det kom som en chock, säger dottern Wilma Stigart-Bresciani, 62.

Polhemsgården blev för tre och ett halvt år sedan riksbekant efter att undersköterskan Sarah Wägnert, då 23, slog larm om att de gamla vanvårdades. Skandalen chockade hela Sverige.

Nu har det hänt igen.

För snart två år sedan flyttade Wilma Stigart-Bresciani och brodern Ivo Sottini, 60, sin senildementa mor till det omskrivna vårdhemmet. De tvekade på grund av alla negativa skriverier.

- Kommunen sa att det just därför var ett bra val, att det skulle vara annorlunda nu efter alla problem, säger Wilma Stigart-Bresciani.

Det var det inte.

De anhöriga informerades inte

I april skickades Tersilla till Karolinska sjukhuset med liggsår på vänster höft och vänstra lårets baksida. Också vänstra fotens trampdyna hade ett öppet sår och var infekterad.

Ingen på Polhemsgården hade informerat Wilma och Ivo om såren.

För tre veckor sedan åkte Tersilla på nytt in till sjukhus med akuta magproblem. Läkarna konstaterade att liggsåren hade misskötts och var nu helt öppna infekterade hål. Diagnosen var vätskebrist, blodbrist, diarré och svåra liggsår.

Läkarna tyckte att det de såg var så allvarligt att de fotograferade såren.

De visade bilderna för Wilma och Ivo med rekommendationen att Tersilla skulle flyttas från vårdhemmet omedelbart.

Syskonen blev bestörta.

Trots att de besökt sin mamma på Polhemsgården minst en gång i veckan hade de inte fått veta att liggsåren blivit så allvarliga.

Då bestämde sig syskonparet för att agera.

- Det ska inte behöva gå så här långt. Vi klär ju inte av mamma hennes kläder och kollar henne när vi kommer på besök. Det här känns fruktansvärt, säger Ivo Sottini.

Gör en anmälan till Socialstyrelsen

Solnas medicinskt ansvariga sjuksköterska är inkopplad i ärendet. Syskonparet kommer också att göra en anmälan till Socialstyrelsen.

- Det är tragiskt att det har hänt igen, säger Sarah Wägnert.

Chefen för Polhemsgården, Hans-Åke Donner-svärd, vill inte kommentera fallet utan hänvisar till avdelningschefen för omvårdnadsboenden i Solna kommun.

- Sånt här ska inte hända, vi ser väldigt allvarligt på det här. Men jag anser att de anställda på Polhemsgården gör ett gott arbete och vi har väldigt bra kontroll över boendena, säger Irene Kallin.

Ändå fick hon de här djupa såren?

- Jag kan inte prata om det här enskilda fallet. Vi följer upp och utreder alla avvikelser. Men det är inte sämre vård på Polhemsgården än på någon annat ställe.

Äldrenämndens ordförande Lise-Lotte Berthrand (fp) beklagar djupt.

- Jag har sett bilderna och är skakad. Det finns ingen ursäkt för det här.

Kan de anhöriga till gamla på Polhemsgården känna sig trygga?

- Jag hoppas innerligt det. Det finns ju rutiner för hur allt ska fungera och jag tror det finns större förutsättningar i privat regi. Vi måste komma till rätta med de här problemen.

Detta har hänt på skandal- hemmet i Solna

Fatima Johansson