Smakstart på semestern

SMHI: Nu får vi bästa vädret på sex år

NYHETER

Lagom till semestern har det blivit värmebölja i hela Sverige. Och bättre blir det.

- Jag skulle inte bli förvånad om vi passerar 30 grader, säger meteorolog Hans Alexandersson på SMHI.

Årets semesterstart är den bästa på sex år.

Foto: KENNETH PAULSSON
VÄRMEBÖLJA PÅ VÄG Dan Eriksson och Andreas Paulsson från Kiruna gillar att bada nu när det är så fint väder: "Det är en härlig känsla att kasta sig i Torneälven!"

Jämfört med förra året har juli börjat väldigt bra: sol och värme i hela landet sedan den 23 juni.

- Längst i norr började det redan 21 juni. Tornedalen hade 25 grader sedan varm luft slunkit in från Ryssland, säger Hans Alexandersson.

Temperaturen stiger under veckan

Varje dag är det någon ort som fått minst 25 grader. Bäst har det varit i Västerås: 29,6 grader.

- Visserligen har det passerat några kallfronter men de har inte gjort särskilt stort väsen av sig, säger Hans Alexandersson.

Enligt honom kommer värmen att fortsätta öka under veckan. Just nu har vi ett högtryck över södra Sverige som förväntas parkera över Östersjön i några dagar.

Det är optimalt för värmen över landet. Bäst väder tror meteorologerna att det blir i östra Svealand och Småland. Om inte vinden vänder, då kan det hamna i Värmland

i stället.

Varnar för åskmoln

Lite smolk i bägarn får vi dock räkna med. Den ostadighet som befaras välla in över oss lagom till helgen börjar längst i söder och drar sedan uppåt.

Även om det regnar och blir mulet tror SMHI att temperaturen kommer att fortsätta att vara hög. Sämst väder blir det antagligen i västra Sverige och norra Norrland.

- Där uppe är det en hel del frontverksamhet som bär med sig kyla från Ishavet, säger Hans Alexandersson.

SMHI håller upp en varningsflagg för lokala skillnader. När det är höga temperaturer stiger värmen från marken och kan bilda regn- och åskmoln på eftermiddagen.

Så har semestervädret varit de senaste tio åren

Olle Castelius