Körkort för krogfolk

Nu ska vi få legitimerade servitriser

NYHETER

Certifierad servitris eller legitimerad kock.

Krogpersonal behöver mer utbildning.

Det tycker Folkhälsoinstitutet som vill införa ett speciellt krogcertifikat.

Foto: MAGNUS SANDBERG
dumt förslag Jonas Wiklund, krögare, tycker att krav på certifikat bara skulle bli ännu ett hinder för att driva restaurang.

Alkohol, narkotika, illegalt spel och våld är vanliga inslag i krogvärlden.

Nu har Folkhälsoinstitutet tillsammans med företrädare för restaurangbranschen fått i uppdrag av regeringen att se hur man kan förbättra krogmiljön. En av lösningarna som diskuteras är ett krogcertifikat.

Ett krav på att personalen på restaurangen ska ha en viss utbildning.

Ett villkor för tillstånd

- På sikt vill vi att ett certifikat ska vara ett villkor för att restaurangen ska få utskänkningstillstånd, säger Gunnar Ågren, generaldirektör för Folkhälsoinstitutet.

Hur certifikatet ska se ut är inte klart. Men kraven kommer i första hand att gälla personal som serverar alkohol.

- Vi får diskutera hur det blir med lunchrestauranger och restauranger med begränsade öppettider, säger Gunnar Ågren.

Certifieringen ska vara en garanti för att det är en seriös krog. Det är först och främst restaurangerna som ska bekosta personalens utbildning.

Blir inte det väldigt kostsamt för många restauranger?

- Jo, men det är en lönsam investering på sikt. För seriösa restauranger innebär förslaget stora fördelar.

Jonas Wiklund, krögare på Snaps Bar & Bistro i Stockholm, tycker inte att det behövs ett krogcertifikat.

- Det är alltid bra med utbildad personal. Men konflikthantering handlar mer om sunt förnuft.

Ett byråkratiskt hinder

Jonas Wiklund tycker att förslaget bara blir ännu ett byråkratiskt hinder för att driva en restaurang.

- Det blir som en hel vetenskap. I Sverige är allt som är roligt förbjudet.

Redan i dag finns utbildningar i konflikthantering och alkoholservering. Inom Stadprojektet i Stockholm certifieras krogpersonal i "ansvarsfull alkoholservering". Ett projekt som enligt Gunnar Ågren kan stå som förebild för det nya krogcertifikatet.

Det här ska en servitris kunna

Anna-Maria Wiklund