19-åring åtalas för stenkastning mot polisen

I dag väcktes första åtalet efter kravallerna i Göteborg

NYHETER

I dag väcktes det första åtalet efter kravallerna i Göteborg. En 19-årig tysk misstänks för att ha kastat flera stenar mot polisen på Vasaplatsen.

Hans egen version av händelsen är dock annorlunda än polisens.

Många av de aktivister som häktades efter kravallerna under EU-mötet i Göteborg kommer att åtalas i grupp.

I dag lämnades det första åtalet in, och ytterligare minst sju personer kommer sannolikt att åtalas i veckan.

Sammanlagt 47 personer sitter nu häktade. De misstänks för våldsamt upplopp, anstiftan till våldsamt upplopp, misshandel, olaga hot, våld mot tjänsteman, sabotage och förberedelse till sabotage.

Åtalet i dag gäller en 19-årig tysk medborgare som misstänks ha kastat flera stenar mot polisen vid kravallerna på Vasaplatsen.

Det var i samband med de oroligheterna som polisen öppnade eld mot demonstranterna.

- 19-åringen var en av dem som skottskadades, han sköts i ena benet, säger chefsåklagare Mats Sällström till aftonbladet.se.

Enligt åtalet försökte mannen medvetet skada poliser, hästar och hundar genom att kasta sten mot dem.

Den åtalade mannen har erkänt att han kastade en sten mot poliserna. I förhör har han dock gett en helt annan bild av händelseförloppet än polisens version.

19-åringen har berättat att han och en kamrat kom till EU-toppmötet för att delta i de fredliga demonstrationerna. Oroligheterna uppstod när polisen plötsligt kom marscherande, enligt 19-åringen. Polisen tycktes spärra in demonstranterna, vilket gjorde honom upprörd.

Han tog upp en sten och kastade den i riktning mot poliserna. Stenen nådde inte fram och träffade inte heller någon polis.

Strax därpå såg 19-åringen hur en polis vände sig mot honom och gjorde en rörelse. Han kände smärta i benet och han förstod att han blivit skjuten.

Mannen har opererats och går nu på kryckor.

Maria Saving