Fjortonde kapitlet

NYHETER

 Den brunmurriga vävtapeten sätter Juha och Bengt upp tillsammans. Det är en pappa-sonaktivitet, ett arbete män emellan. För säkerhets skull far Ritva och Marianne bort över helgen för att lämna karlarna ifred.

Juha mäter och skär våderna, och Bengt skäller bara lite grann. På några ställen blir det stora luftbubblor som de försöker släta ut med en bred spatel. Här och där veckar sig tapeten och skrynklas. I ett hörn räcker våden inte till och de måste skarva.

Det ser inte klokt ut. Man tänker på det varje gång man går förbi, för det är alldeles vid dörren.

Bengt förklarar noggrant och mycket pedagogiskt att allt detta är Juhas fel.

Juha förstår att inte invända att det faktiskt var Bengt som mätte just den våden, för då kommer Bengt bara att säga att Juha ska akta sig för att bjäbba emot. Dessutom har Bengt fått känning av sitt ryggskott av allt böjande och sträckande.

De sista åren har Juhas pappa blivit allt ömkligare. Allt fler och allt märkligare sjukdomar drabbar honom. Om det inte är njursten så är det psoriasis, och är det inte hjärtflimmer så är det ledstelhet. Det är på det hela taget mycket synd om Juhas pappa.

Han har konstiga gaser i magen som är sur och uppsvälld. Allt som oftast säger han ”Jag förstår inte?” och klämmer på sin stora buk, och så mumlar han något bekymrat, ohörbart och djupt självupptaget, och han rynkar pannan mot smärtorna och klämmer ännu mer över magen och upprepar sitt ”Jag förstår inte?”

Man förstår aldrig vad det är han inte förstår. Men troligen är det hur smärtor och krankheter av någon obegriplig och orättvis anledning drabbat just honom, fastän han aldrig gjort något ont.

Därför är det också strongt av Juhas pappa att tapetsera ett helt rum tillsammans med Juha, och luftbubblorna under tapeten är ändå intet mot de bubblor och luftbildningar som spänner i pappans stackars tarmsystem och plågar honom dag och natt.

Till kvällen tinar de köttbullar och äter snabbmakaroner. Bengt harklar sig och vill prata med Juha om sex och kondomer. Han låter alldeles konstgjord på rösten. Juha blir oerhört besvärad. Särskilt som Bengt erbjuder honom att dricka en folköl till maten, nu när de ska ha ett öppet och frispråkigt samtal karlar emellan.

”Jo du, Juha?”, börjar Bengt och läppjar på sin öl direkt ur burken. ”Ja, vi behöver väl inga glas nu när det inte är några fruntimmer i närheten?”

Så skrattar han ett oss-karlar-emellan-skratt: ”Hö hö hö!”

”Nä det såklart!” säger Juha och tar en klunk och försöker låta bli att grimasera när han sväljer den beska äckliga ölen.

Hans pappa torkar sig om munnen och letar efter en fortsättning.

”Eeh, från det ena till det andra... nu när du har... eh? puberterat, har du kanske börjat titta på? eh?tjejer på ett lite annorlunda sätt, eller hur man säger? jag menar, du börjar ju bli vuxen nu och så, så att ja?”

Han harklar sig och funderar nästan på att känna lite på sin mage och säga att han inte förstår vad det är som bubblar och spänner, men så påminner han sig sitt uppdrag och fortsätter: ”Och därför är det viktigt att du tänker på att skydda dig. Ja, när du ska knulla alltså, och så, så jag tänkte att, ja, här är en kondom i alla fall.”

Juhas far rodnar och fumlar med handen i fickan och får fram en kondomförpackning som han håller upp för Juha. Juha vill sjunka genom jorden. Han vill upplösas och dö. Anna mun kaikki kestää!

Pappan märker hur stel och konstig Juha blir, och han tänker att han kanske använt fel ord. Det var kanske töntigt och kliniskt att säga ”kondom”. För ett intimt samtal fader och son emellan krävs att han talar med sonen på sonens språk. Därför ropar han – en aning för desperat frigjort:

”Ja, eller ni kanske snarare säger kådis!”

”Pappa!” ropar Juha och blir illröd i ansiktet.

”I alla fall”, fortsätter pappan förvirrat och bryter förpackningen, ”jag tänkte visa hur man? ja? hur man använder en kondom eller en kådis eller gummi eller vad du föredrar att kalla den, ja, kärt barn har många namn, eller hur! Hö hö hö!”

”Pappa!” skriker Juha ännu gällare för att tysta honom.

”Jamen, det här är inget att bli generad över!” säger Bengt generat.

”Sånt här måste vi kunna snacka om, ser du. I alla fall, du tar fram kondomen såhär, och var lite försiktig med naglarna så att du inte gör hål på gummit?”

Juha tänker: Det här händer inte! Det här är inte på riktigt.

Hans far sitter vid köksbordet och håller en kondom med tummarna och pekfingrarna och visar hur man rullar på den.

”Går det hål på gummit är det ju helt bortkastat, men det fattar du ju själv?”, fortsätter Bengt, ”och i alla fall, sen tittar du efter åt vilket håll den ska rullas, ja, och sen sätter du den mot? ollonet då, och rullar på ända, ja, ända ner då så att säga, så långt du kan komma. ”Gud, han skriker verkligen ordet ”ollonet”. Han hör det själv. Det var inte meningen, det bara blev så.

”Pappa!” stönar Juha på nytt.

Nu blir Bengt nästan irriterad.

”Nämen var inte så generad! Det är väl bra att du får se hur man gör så att du vet när du själv en gång ska?”

Han tystnar och ser på Juha. Kondomen har han noggrant och pedagogiskt rullat ned över vänsterhandens pek- och långfinger, och nu när han sitter där med kondomen och viftar är det som om han ser sin son för första gången och förstår med ens att den här kunskapen har sonen redan förvärvat.

”Jaha!” säger han förvånat, ”jamen då så! Då behöver ju inte vi sitta här och?”

Han tystnar förvirrat och vet inte vad han ska säga mer.

Juha stirrar ner i mattallriken.

”Och då vet du att det finns olika sorter också, antar jag?”, försöker Bengt en sista gång. ”Olika storlekar och färger och knottriga och så? ja det vet du förstås?”

Nu är det pappan som rodnar. Han rullar av kondomen och vet inte var han ska göra av den.

Till slut lägger han den på tallrikens matrester.

Snabbmakaroner, ketchup och köttbullar.

Och en kondom.

Sedan harklar han sig, tvekar ett ögonblick och säger: ”Nej, om jag bara kunde förstå vad det är som spänner och trycker i magen?”

Han känner på buken och grimaserar. Därefter reser han sig och säger med helt annan röst: ”Nää hördu, om man skulle gå ut och vattna lite blommor innan det blir för mörkt.”

Han slänger kondomen tillsammans med matresterna i sophinken och linkar ut ur köket.

Juha grymtar något ohörbart och försvinner in på sitt rum.

Några timmar senare tar Bengt en Voltaren mot ryggen plus en halv sömntablett och somnar tungt framför teven innan Kvällsöppet ens börjat.

I pojkrummet som blivit ett nytapetserat tonårsrum sitter Juha på saccosäcken med det enda nummer av Fib-Aktuellt som han äger, läser ”Läsarnas egna sexbrev” och runkar som en galning.