Flygplan störtade i Ryssland

Alla 143 ombord omkom

NYHETER

MOSKVA

Ett ryskt passagerarplan med 143 ombord har störtat i Sibirien. Alla ombord uppges vara döda, uppger nyhetsbyrån ITAR-Tass .

Planet försvann från radarskärmarna under färden.

Foto: AP/JIM HOLLANDER
Det var ett Tupolevplan av typen Tu-154 tillhörigt flygbolaget Vladivostokavia som störtade utanför Irkutsk under tisdagen. (Arkivfoto)  

Planet, av typen Tu-154, är ett ryskt inrikesplan. Enligt nyhetsbyrån Interfax finns 133 passagerare och 10 besättningsmedlemmar ombord.

Planet var på väg mellan Jekaterinburg och Vladivostok när det plötsligt försvann från radarn strax efter klockan 18 svensk tid.

Då befann planet sig strax utanför den stora sibiriska industristaden Irkutsk.

TU-154:an skulle mellanlanda i Irkutsk för tankning. Det finns inga uppgifter om att planet skulle ha anmält några problem inför landningen.

Vraket fattade eld

Enligt AP hittades det kraschade planet, som hade fattat eld, nära den plats där det försvunnit från radarskärmarna. Vraket återfanns i närheten av en by tre mil utanför Irkutsk.

Enligt en lokal tjänsteman som uttalade sig för Interfax, utgår man ifrån att ingen överlevt den svåra kraschen.

Rysslands president Vladimir Putin lät meddela att kraschen ska utredas av en haverikommission. Chef för den blir Ilja Klebanov, som tidigare utrett u-båtskatastråfen med ”Kursk” i fjol.

Flera krascher

TU-154 är ett av de vanligaste inrikesplanen i trafik i Ryssland, gamla Östeuropa och Kina. Det kraschade planet ägs av bolaget Vladivostokavia.

Under de senaste åren har plantypen varit inblandade i flera svåra olyckor. Den värsta inträffade 1996, då ett plan kolliderade med en jumbojet i luften över New Delhi. I den kraschen omkom 369 människor.

aftonbladet.se ( ),TT-Reuters ( )

ARTIKELN HANDLAR OM