Fansen tror på SM-guld - tack vare spel i Europa

Kvastarnas ordförande: Spelarna får ett högre tempo av internationellt spel

NYHETER

Många tror att Halmstad förlorar SM-guldet på grund av för många tuffa matcher i Champions League.

Det tror inte fansen.

- Europaspelet blir tungan på vågen. Det leder till att vi tar SM-guld, säger Kvastarnas ordförande Lasse Brink.

Lasse ger Helsingborg som bevis för att hans teori håller. Förra året gjorde laget en usel vår och låg tia, men efter sommaren vände det och HIF klättrade till en andraplats. Samtidigt vann skåningarna flera matcher i Champions League.

- Så länge vi vinner och inte drar på oss några skador, är det endast positivt med Champions League. Det blir bara att rida på framgångsvågen.

Motståndet ger styrka

Fansen tror också att spelarna kan skaffa sig ett högre tempo av det utländska motståndet.

- Klarar de att rulla boll i en internationell match, är det så klart en fördel i allsvenskan, säger Brink.

Han tror att det kan bli svårt att upprepa IFK Göteborgs bedrift under det tidiga 90-talet - bra spel i Europa och segrar i allsvenskan flera år i rad.

- Det krävs en fruktansvärt bred trupp för att klara av det. Men på HBK:s träningar har det sett mycket lovande ut. Många unga spelare krigar om platserna i startelvan.

21-åringarna Emil Jensen och Martin "Ekan" Ekström har redan fått spela en hel del i år. Näste ungtupp i startuppställningen kan bli Börje Sundvall, 19.

- Han är den perfekta centertypen. Han är stor och stabil och börjar komma igång ordentligt.

Det återstår att se om de unga kan lyfta sig och fylla upp bakom de mer rutinerade när matchprogrammet blir späckat i höst.

De svenska fansen tror inte att det går. De tippar istället Helsingborg som svenska mästare. Och Kvastarnas ordförande håller med om att de rödblå blir farliga.

- Det kommer att vara en mycket jämn tabell. Men till slut blir det en kamp mellan Helsingborg och Halmstad. Då tror jag Europaspelet avgör till vår fördel. Jag tror på HBK.

En som inte tror på HBK, är Radiosportens expertkommentator Mats Strandberg. Han sa efter förra säsongen att Halmstad var för dåligt för att spela i Europa och att spelarna skulle skämma ut både sig själva och Sverige.

- Det skulle vara härligt om han fick äta upp det han har sagt, säger Lasse Brink.

Mättnaden försvinner

Men om HBK:s Europaspel ändå blir en kort historia, behöver inte det betyda missat allsvenskt guld.

- Nej, tvärt om. Då försvinner den mättnadskänsla som verkar ha funnits hittills och spelarna kommer att vara revanschsugna och satsa allt.

Alltså - om HBK går till Champions League vinner de SM-guld och om de blir utslagna ur kvalet blir de likväl svenska mästare.

Fansen kan känna sig trygga inför hösten.

Så tippade fansen

Johan Fyrk