- Ge oss högre lön och beröm

Undersköterskornas receptet på vårdkrisens lösning

NYHETER

NORRTÄLJE

150 000 vårdare måste anställas de närmaste åren för att klara äldreomsorgen.

De anställda försöker göra sitt bästa men hinner inte.

- Fortsätter det så här måste vi byta jobb, säger Maria Lövberg, undersköterska, och Marita Dahlqvist, vårdbiträde.

Foto: PONTUS TIDEMAN
Trötta på nedskärningar Maria Lövberg och Marita Dahlqvist tycker om sina jobb på äldreomsorgen på Roslagens sjukhus i Norrtälje men de vet inte hur länge till de orkar jobba inom vården.

Inför valet 1998 tävlade politikerna i att lova pengar till vård och omsorg. Men verkligheten har blivit en annan. Över hela landet kämpar äldreomsorgen för att få resurserna att räcka till och de skriker efter folk.

År 2010 behövs ytterligare 150 000 extra omvårdare.

- Det är för få händer, personalen orkar helt enkelt inte, och får ingen respons, säger Ylva Thörn, ordförande i Kommunalarbetareförbundet.

Funderar på att byta jobb

Maria Lövberg och Marita Dahlqvist tycker om sina jobb på äldreomsorgen på Roslagens sjukhus i Norrtälje. Kontakten med de äldre, tacksamheten i deras ögon när personalen för en gångs skull får lite tid över att lyssna på deras berättelser. Men arbetssituationen gör att de funderar på om de kan jobba kvar inom vården.

- Det är så frustrerande när man inte hinner med små saker som betyder så mycket för dem, säger Maria Lövberg.

Pressen går ut över alla. Ont i magar och ryggar hos personalen som till slut tvingar sjukskriva sig. Oroliga patienter som känner stressen. Anhöriga som får bära allt större del av bördan när tiden inte räcker till.

"Omöjligt få tag på vikarier"

- Det är helt omöjligt att få tag på vikarier. Den ordinarie personalen får jämt hoppa in extra, men ibland måste man säga nej, annars går det inte, säger Marita Dahlqvist.

Fast då kommer det dåliga samvetet över kollegorna som får jobba ännu mer.

Något måste göras, och det måste ske nu, säger Maria Lövberg och Marita Dahlqvist:

Högre lön. "Det skulle locka killarna och de behövs." Efter nio år i yrket har Maria Lövberg 15 000 kronor i lön.

Vidareutbildning. "Vi är med om tunga händelser och skulle behöva lära oss hur man bemöter de anhöriga när någon dör. Nu får man lära sig själv och vikarier bara kastas in."

Fler fasta tjänster. "Folk ställer inte längre upp på att bli inringda sju på morgonen för en lön som knappt är högre än a-kassan."

Beröm. "Få uppskattning för det jobb vi gör och känna att det har betydelse."

Sverige har högst andel gamla i världen

Åsa Erlandson