- Lägg ner vårdhemmet

Politikerna skakade efter Aftonbladets avslöjande

NYHETER

De anställda är skakade och ledsna. Och nu funderar kommunen på att lägga ner det skandalomsusade vårdhemmet.

– Om det inte fungerar måste man fundera på att lägga ner Polhemsgården och flytta personalen någon annanstans, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Gustâv (m).

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Bestört och förbannad "Det är ingen överraskning att det finns saker och ting som inte har fungerat bra på Polhemsgården" säger kommunstyrelsens ordförande i Solna Anders Gustâv (m). Han är upprörd över Aftonbladets avslöjande om ny vanvård på Polhemsgården. Nu sätter han sitt hopp till att den nya ledningen i privat regi som tillträder i höst ska få bukt med problemen.

Tersilla Sottini, 81, låg uttorkad och med allvarliga liggsår i över tre veckor. Aftonbladets avslöjande om ett nytt fall av vanvård på Polhemsgården har fått Solna kommun att agera.

Den pågående internutredningen som ska lämnas till Socialstyrelsen för granskning har påskyndats. De anhöriga till Tersilla Sottini som vanvårdades ska också göra en egen anmälan.

”Bra att det uppmärksammas”

– Det här har blivit väldigt stort och har varit jobbigt, men det känns ändå bra att det har uppmärksammats, säger sonen Ivo Sottini.

Anders Gustâv är mycket kritisk efter det som har hänt. Ändå blev han inte förvånad.

– Jag blir bestört och förbannad. Men det är ingen överraskning att det finns saker och ting som inte har fungerat bra på Polhemsgården. Det är bara att titta på vad som har hänt.

– Det som överraskat mig mest är att det här är den institution i Solna som vi har stoppat in mest pengar i. Då måste jag fråga mig vad som är fel, säger han.

Ovanligt hög personalomsättning uppges vara en av orsakerna till att de anställda inte kan göra bra jobb.

– Jag kan inte exakt bedöma den aktuella situationen. Jag ser bara vad vi beviljar för medel. Ändå fungerar det inte, säger Anders Gustâv.

Han sätter sitt hopp till att den nya ledningen i privat regi som tillträder i höst ska få bukt med problemen. De ska få en chans att skapa förändring. Annars kan det bli dags att lägga ned.

– Om det inte fungerar måste man börja fundera på riktigt radikala åtgärder, säger Anders Gustâv.

Dålig stämning

Stämningen bland de anställda på Polhemsgården var tung i går. Under hela dagen fanns Solnas medicinskt ansvariga sjuksköterska Anette Arnkil på plats.

– Jag har pratat och försökt stödja personalen för att få dem att orka trots allt. De är slagna, säger hon.

Enligt Anette Arnkil är den rådande uppfattningen att de gjort så gott de kunnat.

– De är också ledsna över att de tappar bra arbetskamrater varje gång det blir sådan här uppståndelse, säger hon.

Socialstyrelsen kommer nu att ta ställning till om det uppmärksammade fallet av vanvård leder till en ny Lex Maria-anmälan mot Polhemsgården.

744 anmälningar om brister inom vården

Fatima Johansson, Åsa Erlandson