Häktet har inte råd att använda sitt nya lyxkök

NYHETER

Lyxhäktets kök i Växjö kostade miljoner att göra i ordning.

Nu tycker kriminalvården att det är för dyrt att använda. I stället ska maten köpas från lasarettet.

Köket på 250 kvadratmeter bedöms vara det finaste i sitt slag i Växjö.

Investeringsbeslutet togs när kriminalvården hade pengar. Nu är det andra tider. På grund av snålare anslag har de två tilltänkta tjänsterna i köket dragits in.

"Det bästa sättet"

I stället ska maten hämtas från lasarettet i Växjö.

- Jag kan förstå att det här sticker i ögonen på många skattebetalare. Men vi har bedömt att det varit det bästa sättet att hushålla med pengarna, säger Gertrud Nyström, regional kriminalvårdschef.

Återstår en hyreskostnad på ungefär 250 000 - för ett tomt kök.

- Vi har funderat på att hyra ut till andra hyresgäster. Men det är svårt eftersom vi måste garantera en viss säkerhetsnivå, säger Gertrud Nyström.

- Slöseri med skattebetalarnas pengar, säger riksdagsmannen Anders G Högmark (m) från Kronoberg. Han ska ta upp frågan med riksdagens revisorer, där han själv är medlem.

"Principiellt felaktigt"

- Det är principiellt felaktigt när miljontals kronor används för en investering och sedan finns det inga pengar kvar till driften, säger han.

I övriga delar av häktet har det också satsats stora summor pengar till de 26 intagna.

- Nyligen kom det rapporter om att det var överbeläggning på många av landets häkten. Då känns det konstigt med sådana här storsatsningar, på saker som dessutom inte går att använda, säger Anders G Högmark.

Klas Elfving

ARTIKELN HANDLAR OM