Värmetrosa mot menssmärtor prisas

NYHETER

LINKÖPING

En trosa med värme i som lindrar vid menssmärtor. Det är resultatet av sex års arbete för att hitta smärtlindring som i vissa fall skulle kunna ersätta läkemedel.

Det gamla husmoderstipset att lägga värmda grytlock i handdukar på magen fanns i uppfinnaren Per Wallins bakhuvud. Det, och egna erfarenheter av att värme lindrat då han hade problem med en benskada.

Den värmande trosan har gjort att han utsetts till årets Skapa-stipendiat i Östergötland.

- Grundidén var att skapa någon typ av lång, jämn värme. Den skulle inte kännas i vägen, vara klumpig eller stor, säger Per Wallin.

Resultatet blev en trosa med värme på framsidan och i korsryggens slut.

Ett knapptryck

I trosan ligger plattor med koksaltlösning som aktiveras genom att bäraren trycker på en knapp. När plattorna aktiveras bildas kristaller som "brinner", och värmen uppstår. En liknande funktion har de värmekuddar som man kan lägga i vantar eller pjäxor på vintern för att hålla sig varm.

- Har du ett par vanliga jeans på dig räcker värmen ungefär en timme, säger Per Wallin.

När värmen försvinner läggs trosan i kokande vatten under tio minuter och sedan kan den användas på nytt.

Prövats av kvinnoklinik

Han uppskattar att priset i handeln på hans uppfinning skulle ligga mellan 200 och 300 kronor, men ännu har inget företag åtagit sig att producera trosan.

Trosan har dock med gott resultat prövats i ett mindre test i samarbete med en kvinnoklinik i Linköping, och nu har ett större test inletts.

Som vinnare av det regionala Skapa-stipendiet deltar han i tävlingen om det nationella utvecklingsstipendiet på 400 000 kronor. Vinnaren utses bland 24 regionala kandidater i samband med Tekniska Mässan i Stockholm den 16 oktober.

Stiftelsen Skapa delar ut priset sedan 1986 med syftet att tillvarata nyskapande och kreativitet i landet.

Jenny Ryderstedt/TT