Första operationen med helt mekaniskt hjärta

Drivs med ett två kilo tungt batteri

NYHETER

För första gången har ett inopererat konstgjort hjärta helt ersatt ett riktigt människohjärta.

Operationen utfördes i USA och tog sju timmar. Patienten uppges må bra.

Det mekaniska hjärtat är tillverkat av plast och titan, och har nu ersatt patientens eget hjärta.

Operationen är en milstolpe för transplantationskirurgin, eftersom det nya hjärtat ska pumpa runt blodet i kroppen på egen hand. Konstgjorda hjärtan av äldre modell har mer fungerat som stöd åt patientens egna, dåliga hjärtan. De har varit en tillfällig lösning i väntan på ett mänskligt, donerat organ.

Mår relativt bra

Operationen utfördes vid University of Louisville i Kentucky. Patientens identitet är ännu inte känd, men han eller hon uppges må relativt bra.

Eftersom patienten bär sitt nya hjärta inuti kroppen går det utmärkt att bada och duscha som vanligt.

- Hjälpmedlet måste gå att glömma bort. Man ska kunna ha det i sig och leva sitt liv utan att behöva oroa sig, säger doktor Mehmet Oz till amerikanska CNN.

Drivs med batteri

Hjärtat drivs med hjälp av ett två kilo tungt batteri som bärs i ett bälte på patientens livrem. Hjärtat har också ett inbyggt batteri i reserv.

Det mekaniska hjärtat kan ge hjärtsjuka patienter nytt hopp. Men inte ens tillverkaren törs säga annat än att det konstgjorda organet ger patienten mer än några månaders längre liv, skriver TT-DPA.

Enligt bestämmelser i USA får läkarna bara utföra sammanlagt fem sådana här operationer. Patienterna som väljs ut måste vara bortom annan medicinsk hjälp, och ha en förväntad livslängd på högst en månad.

Maria Saving