1 400 kvinnor rasar mot p-piller

Ilska och oro i Aftonbladet.se:s debattforum: ”Nu måste det bli ändring”

NYHETER

1 400 kvinnor berättar om sina erfarenheter av p-piller på aftonbladet.se.

Majoriteten av dem är förbannade, oroliga eller rädda efter att ha läst om de döda unga kvinnorna.

- Ska det verkligen behöva hända sådana här saker innan det blir någon skärpning, undrar en av dem, "Nina".

Blödningar, depressioner, minskad sexlust och blodproppar. Det är bara några av de biverkningar p-piller kan ge kvinnor i dag.

Av de cirka 1 400 kvinnor som har skrivit till aftonbladet.ses ”Tyck till” är majoriteten negativt inställda till p-piller.

- All medicin är behäftad med komplikationer. Det antal kvinnor som har klagomål måste sättas i relation till det totala antalet användare, säger Carsten Rasmussen, tf chef vid kvinnokliniken på Huddinge sjukhus till aftonbladet.se.

Trots allt är p-piller fortfarande det vanligaste preventivmedlet. Mycket beroende på att det är enkelt att administrera och ger ett gott skydd mot oönskade graviditeter.

Om det görs en utredning av patienten är p-piller dessutom ”ett rätt så ofarligt” preventivmedel, säger Carsten Rasmussen:

- Det finns risker med allt man gör här i livet. Risken med att gå över gatan är förmodligen större än att äta p-piller.

- Mitt klara intryck är ändå att majoriteten trivs med p-piller. Annars skulle de inte fortsätta med det, det finns ju andra preventivmedel.

Här är några av rösterna om p-piller:

- Läkemedelsindustrin fortsätter att tjäna pengar...trots att kvinnokroppar lemlästas. Vem tar ansvaret? Är det inte dags att vi kvinnor vägrar att finna oss i det som händer?

Maria

- Bevisar inte det här att vi kvinnor används som försökskaniner för preventivmedel som man faktiskt inte har någon aning om hur de påverkar kroppen? Våga säga nej, och använd andra, hormonfria, preventivmedel. Det är inte värt att använda din egen kropp som insats i ett spel där ingen har en aning om utgången.

Millie

- Det känns som om detta är ett lågprioriterat forskningsområde eftersom det gäller kvinnor. Har svårt att tro att rika män i medelåldern skulle acceptera att drabbas av liknande biverkningar. Då skulle de nog utnyttja sin höga samhällsställning till att påverka forskningen att gå framåt även på detta område.

Anna

- P-piller orsakade mig en hjärnblödning och en blodpropp i huvudet. Detta inträffade för fyra år sedan och jag hade ätit p-piller i fem år utan några som helst biverkningar. Jag har aldrig rökt, är inte överviktig, finns ingen ärftlighet, har ej högt blodtryck. Det var p-pillren som orsakade min skada.

Carola

- Jag har använt Desolett själv i flera år och för cirka ett år sedan fick jag massiv lungemboli vilket innebär att hela min högra lunga samt halva vänsterlungan var full av blodproppar.

För er unga tjejer är detta ännu en historia som passerar och kanske ni tänker att detta inte händer er. Jag var inte i riskzonen men det hände ändå.

Cina

- En specialistläkare sa att Trinovum rubbat balansen i min hypofys i hjärnan så den massproducerade hormonet prolaktin. (Den som styr bröstmjölkproduktionen) Hur kul är det att det droppar ut bröstmjölk hela tiden, när man inte ens varit gravid. Aldrig mera p-piller.

Lena

- När jag var i samma ålder som tjejen som dog av blodpropp, gick jag till ungdomsmottagningen för att jag ville börja med p-piller. De ställde några frågor, informerade lite om vad det skulle innebära och skrev sedan ut piller. Vad jag inte visste var att jag tillhör en riskgrupp, vilket kunde ha fått ödesdigra konsekvenser! Min mamma hade nämligen haft åtskilliga blodproppar, men ingen hade informerat om att det var farligt. Jag hade tur, men det hade inte den här tjejen. Ska det verkligen behöva hända sådana här saker innan det blir någon skärpning?

Nina

Fördelar med p-piller

Vanliga biverkningar

Mindre vanliga biverkningar

Sällsynta biverkningar

Maria Saving