Sju danskar åtalades i dag

50 personer väntar på åtal efter upploppen

NYHETER

Sex män och en kvinna åtalades idag i Göteborg misstänkta för våldsamt upplopp vid EU-mötet i Göteborg.

Alla är danskar i åldrarna 17-27 år.

Sammanlagt har 50 personer häktats misstänkta för samma brott.

- Alla som häktats kommer att åtalas. Rättegångarna startar på måndag nästa vecka, säger Magnus Bolin, åklagare vid tingsrätten i Göteborg.

Där har den stora mängden rättegångar fördelats mellan sex åklagare.

Det första åtalet mot misstänkta stenkastare kom redan i går, då mot en 19-åring från Tyskland.

I dag väcktes sju nya åtal vid tingsrätten i Göteborg. Nu handlar det om sju danska medborgare som misstänks ha kastat sten mot poliser och polishästar vid upploppen vid Vasaparken den 14 juni.

Kravallerna den dagen startade i samband med att polisen stängde av gymnasieskolan Hvidfeldtska, som användes som inkvarteringslokal och möteslokal inför protesterna mot EU-mötet.

- Det handlar i samtliga fall om våldsamt upplopp. Men i vissa fall finns misstankar om att man varit anstiftare och då blir det lite allvarligare, säger Magnus Bolin.

Straffet för våldsamt upplopp är fängelse i upp till tio år.

Uppges ha angripit polisen

Gruppen observerades av flera polismän i närheten av Vasaparken. Enligt polisen var samtliga maskerade och hade dessutom skydd på kroppen, vilket man tolkat som att samtliga planerat för bråk.

Polisen säger också att alla sju kastade både gatsten och tegelstenar mot polishästar.

- Jag är vegan och skulle aldrig kasta sten på ett djur, säger dock en av de åtalade männen polisförhören, uppger Göteborgs-Posten.

Han greps tillsammans med sina sex landsmän på ett kafé några timmar efter upploppen. Då hade en civil polisman följt efter gruppen och sett hur de lämnat slagfältet och sedan tagit av sig masker och skydd.

Deras kläder utgör nu en del av bevismaterialet.

Sammanlagt 50 har häktats

På fredag åtalas ytterligare fem danskar som misstänks för förberedelse till grovt sabotage.

Sammanlagt sitter 50 personer häktade efter upploppen.

- Det flesta åtalen kommer att vara väckta runt den 13 juli. Men det är mycket och det tar sin lilla tid. I några fall kommer vi att få begära förlängning för att hinna med, säger Thomas Magnus Bolin.

En majoritet av de häktade är svenskar. 15 personer är danskar. Ytterligare två tyskar väntar på åtal, liksom en man från Storbritannien och en man från Italien.

Caroline Olsson