Kaos på färjorna i Mariehamn

Förseningar drabbar tusentals resenärer

NYHETER

Tusentals semesterfirare hamnade mitt i kaos när hela Åland lamslogs av ett strömavbrott i eftermiddags.

- Det finns fyra stora färjor på rad här med bara några meter mellan. Vi har suttit fast i flera timmar, berättar ett ögonvittne för aftonbladet.se

Bland fartygen fanns Östersjöns största passagerarbåt Silja Europa.

Fyra jättefärjor trängdes i Mariehamns hamn i eftermiddags. Förutom Europa fanns även Silja Lines Festival och Viking Lines Amorella och Isabella inklämda i Mariehamn.

Ombord befann sig tusentals semesterfirare som tänkt sig en lugn tolvtimmarskryssning. Många hade räknat med att byta båt i Mariehamn för att åka tillbaka hem.

"Har aldrig sett något liknande"

- Nu har vi stått här i över två timmar och inte kunnat röra på oss. Det är inte sant. Jag har åkt här säkert 50 gånger och har aldrig sett något liknande, säger Jarko Päiväniemi till aftonbladet.se.

- Det är bara tio meter till nästa färja, som i sin tur är tio meter från nästa. Det ser inte klokt ut och det är fullt med folk på däck.

Han reste med sin sambo och dotter och skulle bytt båt vid 13.30. Två timmar senare är de fortfarande kvar ombord på Europa.

- Det är fyra jättestora färjor på rad inne i hamnen. Det är nog ingen fara för kollision men det känns väldigt nära och det är lite läskigt.

Det var ett stort strömavbrott som skapade problem i hamnen.

- Vi väntade på Vikings båtar som låg vid kaj och de kom inte därifrån eftersom landgångarna inte gick att ta loss på grund av strömavbrottet, säger Ulf Samuelson, operativ chef vid Silja Line i Sverige.

- Till slut kopplades fartygets egen ström till landgångarna men det tog två timmar att lösa detta. När vi kom till kaj tog vi alla passagare via bildäck.

Både Silja Festival och Viking Amorella var cirka två timmar försenade till Stockholm i kväll. Passagerare som väntade i Stockholm på att resa till Åbo drabbades av motsvarande förseningar, precis som passagerare på finska sidan.

Förseningar på någon timme väntas drabba fäjetrafiken även i morgon bitti, men sedan räknar rederierna med att ha kört ikapp avbrottet.

Helt utan ström

Strax efter klockan 18, efter fem timmars avbrott, återfick Åland strömmen. Anledningen till strömavbrottet var ett fel under omkopplingsarbete på den åländska sidan som stängde av elleveransen via sjökabeln från Sverige.

Avbrottet skapade kaos på alla upptänkliga områden. Polisens telefonväxel var en av många som slogs ut och restauranger kunde inte servera varm mat.

Caroline Olsson