Jugoslavien står utan regering

Nu ökar trycket på Kostunica att bilda ny koalition

NYHETER

BELGRAD

Det federala parlamentet i Belgrad godtog på onsdagen premiärminister Zoran Zizics avgång. Det innebär att Jugoslavien på pappret nu står utan regering, även om den gamla sitter kvar tills en ny är bildad.

Beslutet ökar trycket på president Vojislav Kostunica, som på onsdagen fortsatte försöken att få ihop en ny koalition.

Den förre diktatorn Slobodan Milosevic kan le i mjugg i sin cell i Haag. Blixtutlämningen av honom i förra veckan har skapat rejäl oreda i den jugoslaviska politiken.

Zizic avgick i protest mot utlämningen, ett beslut som enligt grundlagen automatiskt innebär att regeringen också måste gå.

- Ingen annan europeisk stat skulle utlämna en president på det sätt som Serbien nu gjort, sade Zizic till radiokanalen B92 vid onsdagens extrasession i parlamentet.

Ny koalition eller nyval

Utlämningen genomfördes på order av delrepubliken Serbiens premiärminister Zoran Djindjic. Men det blir den federale presidenten Vojislav Kostunica, som enligt uppgift inte ens informerades om utlämningen förrän Milosevic redan var ute ur landet, som får städa upp.

Det kan han göra på två sätt: Antingen genom att få ihop en ny koalition i det nuvarande parlamentet eller genom att utlysa nyval.

Varken Kostunica eller någon annan verkar vilja riskera ännu mer politisk strid genom nyval, men onsdagens parlamentsbeslut ökar trycket på presidenten. Om han inte får ihop en ny regering "inom 90 dagar bör han utlysa nyval", sade Zizic.

Kostunicas hopp tros vara det lilla montenegrinska oppositionspartiet NS, som inte ens har några ledamöter i det federala parlamentet. Presidenten träffade företrädare för NS i tisdags.

Splittrad allians

Men innan han kan komma överens med dem måste han lugna de upprörda känslorna i reformalliansen DOS, som är splittrad både vad gäller samarbetet med FN-tribunalen i Haag och hur det fortsatta förhållandet mellan de jugoslaviska delrepublikerna Montenegro och Serbien ska se ut. Kostunica fortsatte på onsdagskvällen samtalen med DOS-politiker.

Vad Milosevic anbelangar är det för sent, men Jugoslavien behöver nu enas om en enhetlig linje gentemot FN-tribunalen. Tiotals efterlysta krigsbrottslingar finns fortfarande på fri fot på Balkan, varav ett oklart antal i Jugoslavien. Till exempel är Milan Milutinovic, Milosevics efterträdare på posten som serbisk president, efterlyst av FN-tribunalen.

Henrik Samuelsson/TT ( )