Skadade polisen: Jag var fruktansvärt rädd

NYHETER

Polisen Thomas Säfström slogs till marken med en gatsten.

Nu berättar han om kravallerna i Göteborg.

- Det var den värsta rädsla jag upplevt i mitt liv.

Thomas Säfström har under tre veckor bearbetat händelserna vid Vasaplatsen i Göteborg. Där fick han en sten i bakhuvudet och föll till marken. Strax därefter skottskadades tre personer.

För Göteborgs-Posten berättar han:

- Min grupp på fem personer trycktes upp mot husväggen på Aschbergsgatan och gick mot Vasagatan. Men det fanns inte en enda polis där. Det märkte pöbeln. Ligisterna i vasaparken, säger han.

Kunde inte röra sig

Strax därefter slogs han ner.

När han försökte resa sig kunde han inte röra armar och ben och kände en otrolig smärta i nacken. Hans kollegor bar honom till en videobutik där han fick ligga till dess att en polisbil kom och förde honom till Sahlgrenska sjukhuset.

- Jag låg på mage på golvet i videobutiken och kände mig fruktansvärt rädd. Det var nog den värsta rädsla jag har upplevt i hela mitt liv. Jag ser ofta det där golvet framför mig, nu i efterhand.

Han säger till Göteborgs-Posten att polisen inte var förberedda på demonstranternas våld.

- Till viss del trodde jag att de skulle kasta sten. Men inte i närheten av den här omfattningen. Så många under så lång tid - ingen kunde förutsäga det. Självklart finns det kritik mot polisledningen inom kåren, men jag vill inte yppa den.

Stefan Sjödin