Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Persson: Jag blir fruktansvärt arg

Statsministern vill stoppa vanvården efter Aftonbladets avslöjande

Tersilla Sottini, 81, låg uttorkad med allvarliga liggsår i över tre veckor.

Aftonbladets avslöjande om ett nytt fall av vanvård får statsminister Göran Persson att reagera starkt.

- Jag blir fruktansvärt arg. Det är skamligt, säger han.

Nu vill han skärpa tillsynen inom äldreomsorgen.

  "SKAMLIGT" Göran Persson reagerade starkt när han i Aftonbladet läste om vanvården av patienter på Polhemsgården i Solna. Nu vill han ta krafttag mot problemen. Foto: STEFAN MATTSSON

Göran Perssons blick mörknar när han får se chockbilderna på Tersilla Sottini, 81, som vanvårdades på Polhemsgården i Solna. Bilder på hennes kraftigt inflammerade liggsår som skakat om Sverige de senaste dagarna.

Inte fel av personalen

Statsministern skakar sakta på huvudet. Är märkbart illa berörd. Men det är inte personalens fel, tycker han.

- Jag blir arg därför att ytterst handlar det här om att det är för lite människor som arbetar i vården, säger Göran Persson.

- Det finns naturligtvis ingen av dem som arbetar på Polhemsgården i dag som vill den här kvinnan illa, men de hinner inte med.

Och situationen är akut över hela landet. Det visade Aftonbladets granskning av äldreomsorgen i går. Personalbrist, ständiga sjukskrivningar och nästan omöjligt att få tag på vikarier går ut över alla - de anställda, patienterna och deras anhöriga.

    Vad kan du göra för att vi ska få en bättre äldreomsorg?

- Vi ska ha bättre resurser för tillsyn, och det här aktualiserar detta. Det här har hänt i en rik kommun, Solna. Om de trots sina möjligheter inte lever upp till detta måste det finnas någon som ser vad de gör.

- Det är tillsynen det handlar om, och den får vi skärpa.

Ger borgarna en känga

Samtidigt passar han på att ge det borgerliga styret i kommunen en känga.

- De har drivit igenom att man ska sänka skatterna i stället för att använda pengarna till att anställa folk i vården. Jag tycker att det är skamligt, säger Göran Persson.

Han kan inte ge några garantier mot nya fall av vanvård, men tycker det är viktigt att de uppmärksammas och han lovordar Aftonbladets granskning.

- I samma ögonblick som vi slutar uppröras och slutar granska detta händer det igen, och kommer att hända ofta. Så det är bra det ni gör.

Åsa Erlandson
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet