Strid inom s om Mellanösternpolitiken

NYHETER

Göran Persson är upprörd över att Sten Andersson agerar diplomatiskt på egen hand.

Sten Andersson å sin sida underkänner regeringens Mellanösternpolitik.

Det är, enligt Sveriges Radios Ekoredaktion, bakgrunden till en strid i socialdemokratins toppskikt.

Mellanösternpolitiken har orsakat storgräl i den socialdemokratiska partitoppen. Bakom kulisserna är det öppen strid mellan statsminister Göran Persson och förre utrikesministern Sten Andersson.

Enligt Ekots källor gick Göran Persson till hårt angrepp mot Sten Andersson vid partistyrelsens senaste möte i Västerås. Han ska där ha anklagat Sten Andersson för att sabotera Sveriges Mellanösternpolitik.

Bakgrunden är ett möte med palestiniernas ledare Yassir Arafat i Köpenhamn i maj.

Göran Persson kom dit för att diskutera fredsprocessen med Arafat. Det visade sig dock att Sten Andersson hade hunnit före honom, och redan haft ett möte med Arafat på ett hotellrum dagen innan.

Detta ska, enligt källorna, ha gjort Göran Persson fly förbannad.

Statsministern vill inte öppet kritisera Sten Andersson, men säger att han ska ordna ett möte med den förre utrikesministern.

Att Sten Andersson talat med Arafat i Köpenhamn vill Persson inte närmare uttala sig om. Han var inte informerad, konstaterar han bara.

- Jag utgår från att det var ett konstruktivt möte, säger Persson till Ekot.

Sten Andersson säger att om frågan verkligen tagits upp det här sättet i partistyrelsen kan ett samtal mellan honom och Persson inte lösa det. Det blir i så fall något som partistyrelsen får lösa.

- Det är klart att om det bekräftas att han har gått till attack mot mig på det sätt som har redovisats så kan det bli ett ganska spännande möte, säger Sten Andersson till Ekot.

Enligt Ekot ska Sten Andersson ha skrivit ett brev till partistyrelsen där han hävdar att regeringen misslyckats med sina försök att medla i Mellanöstern.

Utrikesminister Anna Lindh ställer sig bakom Göran Persson när det gäller regeringens Mellanösternspolitik.

- Jag tycker att Sten Andersson har fel när han säger att vi nu för en pro-israelisk politik, sa Lindh i tv:s morgonprogram.

Maria Saving, TT