Anställd på Arla misstänkt efter utsläpp

Läckage från Arla förorenade bäck

NYHETER

25 000 liter av det frätande ämnet natriumhydroxid har läckt ut från Arlas anläggning i Jönköping och hamnat i ett vattendrag.

Allt djurliv i den drabbade delen av bäcken är utplånat.

En förundersökning om misstänkt miljöbrott har inletts mot en anställd.

- I vissa delar av bäcken brukar ungar bada. Men det får de absolut inte göra i dag, säger Gunnar Hansson, brandingenjör i Jönköping.

Räddningstjänsten fick larmet från mejerianläggningen vid 01-tiden i natt. 25 000 liter natriumhydroxid, eller kaustiksoda, hade kommit ut i Strömbergsbäcken i närheten samt i dagvattensystemet.

"Mänskliga faktorn"

- Den mänskliga faktorn, säger Anders Andersson, mejerichef vid Arlas mejeri i Jönköping, när han ska förklara varför mejeriets i princip hela lager på drygt 25 000 liter lut rann rakt ut i Strömsbergsbäcken.

Han beskriver hur den anställde satte alla säkerhetsskydd ur spel genom att trycka in en pumpknapp och se till att knappen fastnade i intryckt läge. Knappen ska hållas intryckt manuellt.

- Hans avsikt var att återkomma efter tio minuter, men han glömde bort alltihop och åkte hem. Och han var siste man som lämnade arbetsplatsen, berättar Anders Andersson för TT.

Det var vid halvfyratiden på onsdagseftermiddagen. Ungefär tio timmar senare, vid 01-tiden natten till torsdagen, upptäcktes läckan av en Securitasvakt.

- Den anställde har ingen förklaring till sitt handlande. Genom att mixtra med tekniken satte han våra säkerhetsfunktioner ur spel, säger Andersson.

- Det här får inte hända igen. Det är inte positivt för företaget och framför allt inte för miljön. Vi får försöka hitta ytterligare lösningar, men jag har svårt att se vad vi kan göra, säger en bedrövad Anders Andersson.

Förundersökning inledd

Nu gäller miljösanering för Arla i Jönköping.

- Vi tar vårt ansvar. Har vi ställt till med det här får vi hjälpa till att sanera. Det är vår stora uppgift nu.

I dag beslutade miljöåklagare Aino Alhem att inleda en förundersökning mot Arla, rapporterar Sveriges Radio Jönköping.

Brottet kan röra sig om miljöbrott alternativt vållande till miljöstörning.

Gunnar Hansson, brandingenjör i Jönköping, säger till aftonbladet.se att vattnet i bäcken nu är att betrakta som frätande.

- Det är mycket viktigt att ingen kommer ner och leker där, eller att hundar dricker av vattnet.

Hjälp av militären

Allt djurliv i den drabbade delen av bäcken har utplånats av ph-chocken.

Räddningstjänsten beslutade i dag att spärra av bäcken till på tisdag. Då ska saneringsarbetet vara klart.

Polisen har spärrat av området, och räddningstjänsten har fått hjälp av militären att bevaka området så att ingen går ner till bäcken.

Strömbergsbäcken är mellan en och en och en halv kilometer lång och mynnar ut i Vättern.

I vanliga fall brukar barn bada i vissa delar av bäcken, berättar Gunnar Hansson. Något som är absolut förbjudet innan saneringsarbetet avslutats.

- Det är inte bra att få det på kroppen, och definitivt inte i ögonen, säger han.

Har byggt damm

Räddningstjänsten har byggt en damm någon kilometer från Arlas anläggning. Där suger man upp vattnet kontinuerligt, och håller vattennivån stabil.

- Det kan eventuellt ha slunkit förbi natriumhydroxid innan vi fick dammen grävd. Men i Vättern är vattenmängden så stor att ämnet späds och blir oskadliggjort, säger Gunnar Hansson.

Ursprungligen var det tänkt att saneringen skulle ske genom att syra skulle hällas i Strömbergsbäcken.

Länsstyrelsen har dock haft invändningar mot detta, och nu överväger räddningstjänsten att istället skölja bort medlet, som till största delen lagt sig på bäckens botten.

Arla använder natriumhydroxid för rengöring av bland annat rörsystemen i anläggningen.

Maria Saving, TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM