– Att bli gravid är 30 gånger farligare än p-piller

Överläkare Lotti Helström varnar: Antalet aborter ökar efter p-piller-larmen

NYHETER

Antalet aborter ökar när media rapporterar om dödsfall i samband med p-pilleranvändning.

Men rapporteringen är missvisande, enligt överläkaren Lotti Helström på Karolinska sjukhuset.

- Att bli gravid är minst lika farligt när det gäller risken för blodpropp, säger hon.

Foto: ANN-SOFI ROSENKVIST
Lotti Helström varnar för att att antalet aborter ökar i samband med p-pillerlarmen. Många unga kvinnor blir oroade av uppgifterna och slutar med sitt preventivmedel.

I år har tre unga kvinnor i Sverige dött av blodproppar efter att ha ätit p-piller. Nu i veckan har media flitigt rapporterat om det senaste fallet, en 19-årig kvinna.

Men den bild som getts i tidningar och tv är skev. Den som oroar sig för att drabbas av blodpropp ska veta att det är farligare för kroppen att bli gravid än att äta p-piller. Det säger Lotti Helström, överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset i Stockholm, till aftonbladet.se.

- Risken för blodpropp är 30 gånger högre under graviditet än annars. Och det finns risker med abort också.

Risken för blodpropp under graviditet är störst runt förlossningen. Men även i början, då kvinnan gör abort om hon inte vill behålla barnet, är risken för blodpropp minst lika hög som när man äter p-piller, säger Lotti Helström.

Hon berättar att det finns ett samband mellan antalet aborter och rapporteringen av farorna med p-piller.

- 1995 såg man en väldigt tydlig ökning av antalet aborter efter det p-pillerlarm som kom då. Ökningen gick inte att förklara på annat sätt, säger hon.

Många unga kvinnor blir oroade av uppgifterna och överväger att sluta med sitt preventivmedel. Men det ska de inte behöva göra, enligt Lotti Helström.

Är p-piller farliga?

- Ja och nej. Det här är en komplicerad fråga och beror på alternativet. Är alternativet en graviditet så är det mycket farligare än att äta p-piller. Är alternativet ett annat preventivmedel så får man se på biverkningarna på det och jämföra.

Många av de kvinnor som skrivit till aftonbladet.se anser att det är dags att kräva att forskarna tar fram ett säkert, ofarligt preventivmedel.

Lotti Helström betonar dock att ett sådant krav är omöjligt att ställa:

- Det finns en förväntan hos kvinnor att man ska ha ett preventivmedel som inte påverkar en alls. Och det finns inte, säger hon.

- Att förhindra graviditet vid samlag är en ganska stor grej, och inget man kan göra utan att det märks. Vill man ha sex utan att bli gravid så måste man acceptera de bieffekter ett preventivmedel har.

Maria Saving