Mata i stället för tvätta skjortan!

I framtiden kan smutsätande bakterier ta hand om tvätten

NYHETER

I framtiden kanske du måste mata skjortan i stället för att tvätta den.

Forskare vill nämligen behandla tyg med smuts- och luktätande bakterier.

Snart kan kläderna tvätta sig själva.

Hittills har textilindustrin gått hand i hand med tvättmedelsfabrikanterna, som utvecklat allt effektivare och mer bakteriedödande tvättmedel.

Det kan visa sig vara helt fel strategi.

Sköter sig själv

På sikt väntar kanske i stället en garderob full bakterier - impregnerade på plagg som sköter sig själv tack vare en liten armé av smuts- och luktätande organismer.

Några plagg kanske är behandlade med bakterier som äter smuts eller snabbt gör av med alla spår av mänsklig svett inklusive lukten.

Andra är vattentäta tack vare bakterier som skapar ett vattenavstötande hölje.

Allt finns redan - på försöksstadiet.

Bakom drömmen om det tvättfria plagget döljer sig forskaren Alex Fowler vid universitetet i Massachusetts. Han har länge försökt odla bakterier på textilier för att kunna skapa en ny typ av kläder.

- Det kan bli så att man måste mata skjortan i stället för att tvätta den, säger Fowler till New Scientist.

Tyget tryckbehandlas

Med hjälp av en vacuum-pump tryckbehandlar hans forskningsgrupp en typ av naturfiber med de speciella bakterierna, som odlas i en gelé utvunnen från en typ av fluorescerande manet.

Tyget tryckbehandlas med bakteriebuljongen och forskarna kan sedan följa hur de små smutsätarna tar sig in i fibern tack vare att bakterierna blivit svagt självlysande av gelén de odlats i.

Enligt Fowler är det idag oklart hur länge bakterierna klarar sig när de väl hamnat i tyget. De riskerar bland annat att svälta ihjäl.

Målet är att få fram tyg där en bakteriekultur överlever i vila. Först när ägaren börjar svettas vaknar bacillerna och gör sitt jobb.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM