Besättningsmän rökskadade på Tysklandsfärja

NYHETER

TRELLEBORG

Tysklandsfärjan m/s Rügen, som trafikerar linjen Trelleborg-Sassnitz och ersätter den i söndags brandskadade m/s Sassnitz, drabbades på torsdagskvällen av ett elfel. Två personer skadades av den efterföljande rökutvecklingen.

Vid 17-tiden, cirka 45 minuter före beräknad ankomsttid till Trelleborg, orsakade ett elfel i ett elskåp i kontrollrummet kraftig rökutveckling och två tyska besättningsmän rökskadades. De hämtades med räddningstjänstens båt in till Trelleborg och fördes till sjukhus.

Besättningsmännen, 44 och 53 år gamla, fick ligga kvar på Trelleborgs lasaretts intensivvårdsavdelning över natten för observation.

Hosta och andnöd

- Detta är praxis vid rökexponering. De har under tio minuter andats in rökgaser och fick hosta och andnöd. Men deras exponering har varit mild, säger Johan Jendle, överläkare på medicinkliniken vid Trelleborgs lasarett, till TT.

M/s Rügen, som stoppat motorerna då rökutvecklingen startade, kunde kort därpå för egen maskin ta sig in till kajen i Trelleborg.

På grund av elfelet var det till en början problem att få upp rampen. Bilpassagerare tvingades därför vänta ytterligare tid innan felet var avhjälpt och de kunde köra iland cirka tre timmar efter utsatt ankomsttid.

Färjan tillhör rederiet Scandlines och dess informationschef Gert Jakobsen säger till TT att det aldrig var någon fara för passagerarnas säkerhet.

Togs ur trafik

M/s Rügen togs på kvällen ur trafik för teknisk undersökning.

Mats Andersson från Sjöfartsinspektionen i Malmö mötte färjan när hon anlöpte hamn.

- Alla skador är förstås allvarliga, men som det utvecklades så var det ingen fara, säger Mats Andersson till TT.

Troligtvis blir det den tyska sjöfartsinspektionen som leder utredningen av incidenten.

Enligt Scandlines kommer man så snart som möjligt sätta in en ersättningsfärja på linjen, men flera avgångar kommer förmodligen att ställas in under fredagen.

Eva Hertzman/TT Björn Ramel/TT ( )