Skärgårdsbåt i ny olycka

Passagerare: - Jag flög två meter över golvet

NYHETER

När skärgårdsbåten m/s Victoria skulle lägga till vid Stadshuskajen dundrade den rakt in i kajkanten.

- Folk kastades handlöst i golvet. Jag flög säkert två meter över golvet, säger Lena Widman Carlsson som var i båtens kafeteria.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
till sjukhus 9-åriga Rebecca togs in på sjukhusobservation efter att skärgårdsbåten m/s Victoria krockat med kajkanten i går. Hennes mamma Lena Widman Carlsson tog hand om henne tillsammans med ambulanspersonal.

För knappt två veckor sedan krockade en annan skärgårdsbåt, då på väg in i Furusunds hamn. S/s Blidösund rände rakt in i kajen och fortsatte in i två båtar, precis under den balkong där Astrid Lindgren satt och småsov.

Igår var det dags igen.

Passageraren Lena Widman Carlsson hade varit på Birka i Stockholms skärgård med sin mor och sina två döttrar. De kom tillbaka till Stockholm med m/s Victoria som skulle lägga till vid Stadshuskajen. När båten närmade sig kajen ökade den plötsligt farten och studsade in mot kanten, beskriver Lena Widman Carlsson.

- Det var en mycket kraftig stöt. Flera stolar gick sönder. En kvinna fick sina glasögon krossade och skar sig vid ögat. En äldre man hamnade under ett bord.

Dottern hysterisk vid kollisionen

- Min sexåriga dotter blev hysterisk och skrek: "Båten sjunker! Båten sjunker!" Hon blev jätterädd, säger Lena Widman Carlsson.

Men senare fick hon oroa sig för Rebecca, sin nioåriga dotter. Rebecca hade varit lugn vid krocken men klagade sedan över huvudvärk. På kvällen togs hon in på sjukhus för observation då hon kan ha fått hjärnskakning.

Totalt fördes fyra personer till sjukhus, uppger polisen.

Mänskliga faktorn bakom olyckan

Precis som för två veckor sedan berodde olyckan inte på ett tekniskt fel utan på den mänskliga faktorn. Kaptenen bromsade för sent, enligt Strömma kanalbolags driftchef Alf Norgren.

- Kaptenen gjorde en felbedömning av avståndet och fick backa med full back. Då kom det luft i propellrarna. När det händer får man en dålig backeffekt och kommer lite fort in till kaj, säger Alf Norgren.

Dessutom stod många passagerare i fören på m/s Victoria. Båten fick framvikt och det bidrog till att propellrarna, som sitter baktill, inte fick mer kraft.

Hastigheten ökade inte

Båtens hastighet ökade inte före krocken, enligt driftchefen.

- Men om man inte får stopp på båten och åker rakt in i en stenkaj blir det ju en knuff. Jag har full förståelse för att man känner det som om farten ökar när man studsar i kajen, säger Alf Norgren.

Polisen gjorde alkoholprov på kaptenen. Det var negativt, uppger poliskommissarie Göran Nilsson.

Therese Uddenfeldt

ARTIKELN HANDLAR OM