Sucksdorff dog i svåra smärtor

Läkare anmäler äldreboendet för vanvård av regissören

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
PRIVAT VÅRD UNDER LUPP Det privata äldreboende där Arne Sucksdorff vårdades har blivit anmält för vanvård. En läkare anser att den världsberömde regissören kunde ha fått en bättre smärtlindring mot slutet av livet. Häromdagen avslöjade Aftonbladet ett annat misstänkt fall av vanvård på Polhemsgården i Solna.
NYHETER

Vanvård kan ha kostat regissören Arne Sucksdorff livet.

Det framgår av en anmälan till Socialstyrelsen som Aftonbladet tagit del av.

- Patienten kunde mycket väl ha överlevt om han fått vård i tid, säger en läkare med insyn i fallet.

I flera timmar låg Arne Sucksdorff och kämpade för att få luft. Trots svåra smärtor fick han ingen hjälp och nu har äldreboendet anmälts till Socialstyrelsen.

Arne Sucksdorff är en av våra största kulturpersonligheter någonsin och den förste svensk som fått en Oscar-statyett.

Chockerande uppgifter gör nu gällande att han utsattes för omfattande vanvård under de sista dagarna i sitt liv.

Trots att flera undersköterskor på Gärdets äldreboende, vid upprepade tillfällen, påpekade hur dåligt han mådde vägrade den ansvariga sjuksköterskan att ringa efter läkare.

En av undersköterskorna anger bland annat att hans andning var så ansträngd att den lät som en trasig andningsapparat.

Men inte förrän sent på eftermiddagen upptäckte en läkare hur allvarlig situationen var och skickade Arne Sucksdorff till akutsjukhus.

"Bedömningen är utan tvekan en svårt sjuk och ångestpräglad patient, där ingen behandling föreligger och där det inte på något vis kommunicerats vilket skick pat. är", skriver läkaren i sin anmälan.

"Patienten kunde klarat krisen"

Aftonbladet har tagit del av Socialstyrelsens handlingar och kontaktat den behandlande läkaren.

Han vill inte kommentera enskilda patienter men motiverar sin anmälan med den vanvård som "patienten" utsattes för.

- Möjligen kunde patienten ha klarat den aktuella krisen om han fått vård tidigare. Men framför allt skulle han inte behövt ligga med svåra smärtor och andningsproblem under hela dagen, säger läkaren.

Arne Sucksdorff avled dagen efter, den 4 maj i år. Socialstyrelsen utreder nu fallet.

Enligt den medicinskt ansvariga sjuksköterskan handlar ärendet egentligen om att läkaren och sjuksköterskan hade olika uppfattningar om Sucksdorffs hälsotillstånd.

Arne Sucksdorffs döttrar Agneta Sucksdorff och Inger Barolo Sucksdorff säger att de välkomnar en undersökning men vill i övrigt inte kommentera uppgifterna.

Avvaktar utredningen

Gärdets äldreboende drivs av den privata vårdentreprenören Medihem AB.

Där säger tillförordnad vd Ylva Behr att de lämnat in en redogörelse och begärt att Socialstyrelsen utreder vad som hänt.

- Vi ser allvarligt på alla sådana här händelser och vill att det utreds. Innan jag kommenterar eventuell vanvård vill jag avvakta vad Socialstyrelsen kommer fram till, säger hon.

Olle Castelius